Příprava domácí tlačenky: Kouzlo není v mase, ale v dochucení rosolu!

Domácí tlačenka, Zdroj: pixabay.comDomácí tlačenka, Zdroj: pixabay.com
12. leden 2017  Petr   Jak vyrobit?  1372 zobrazení  455 slov

Jestli si myslíte, že čím kvalitnější maso do tlačenky dáte, tím bude chutnat lépe, jste na omylu. Tlačenka potřebuje prorostlejší maso a nejdůležitější je její správné dochucení. Chuť není ani tak v mase, jako mezi ním. Tedy v rosolu. Právě rosol musí být dokonale dochucený, aby byla tlačenka opravdu lahůdkou.

2 plátky tlačenky na talíři s cibulí, octem a čerstvým chlebem, to je ideální svačina. Jak připravit lahodnou domácí tlačenku?

Reklama


Ingredience:

  • 1 kg maso (koleno, hlava, bůček)
  • 200 g ledvinky nebo játra
  • 250 g kůže
  • Prázdný žaludek nebo močový měchýř (na plnění)
  • Sůl
  • Majoránka
  • 8 stroužků česneku
  • Nové koření
  • 6 dcl vývaru
  • Pepř

Postup:

Maso dáme vařit do osolené a opepřené vody. Důležité je, aby bylo maso řádně očištěné a opláchnuté od krve a nekalilo vývar. Společně s masem uvaříme i ledvinky nebo játra.Vaříme doměkka, ale maso se nesmí rozpadat. Musí být měkké ale stále pevné. Uvaříme také kůže. Maso z ovaru následně vyjmeme a nakrájíme na kostky přibližně 3x3 cm. Na válu je zalijeme vývarem, přidáme najemno namleté kůže a ochutíme. Sůl utřeme s prolisovaným česnekem a společně s majoránkou vmícháme do směsi. Pepř a nové koření musí být drcené nebo mleté. Tlačenku vždy mírně na válu přesolíme. Při následné tepelné úpravě slanost ubude.

Vše důkladně promícháme. Hotovou směs pak opatrně plníme do prázdného a očištěného žaludku nebo močového měchýře. Dají se koupit i pytlíky přímo na tlačenku, ale pro nás mělo vždy větší kouzlo, když tlačenka byla připravena výhradně z částí vepře. Dobře zajistíme provázkem a dáme do vody ohřáté na 90 stupňů Celsia. Takto tlačenku táhneme 1,5 hodiny. Pak stačí jen vyjmout a ochladit ve studené vodě. Doporučujeme nechat 2-3 dny uležet, aby se chutě dobře propojily.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 4.25 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Komentáře