Skvělé jogurtové těsto na domácí štrúdl i na slané koláče

těsto na štrúdl, Zdroj: Archiv autoratěsto na štrúdl, Zdroj: Archiv autora
29. únor 2016  Karolína   Jak vyrobit?  3584 zobrazení  285 slov

Nechcete na své skvělé recepty používat kupovaná těsta, ale vše chcete mít domácí? My také ne! Dlouho jsme hledali a konečně našli. Máme proto vás recept na jednoduché a chutné těsto. Hotové je za několik minut. Perfektně se s ním pracuje, je vláčné díky jogurtu. Vyzkoušejte!

Toto těsto používáme na štrúdly, záviny i slané koláče. Ingredience postačí na přibližně 4 záviny.

Reklama


Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 máslo nebo Heru
  • malý kelímek bílého jogurtu 150 g
  • sůl

Postup:

Máslo nebo Heru si necháme 30 minut před začátkem přípravy těsta povolit při pokojové teplotě. Nerozpouštíme, protože z rozpuštěného másla se těsto připravuje špatně.

Do misky si procedíme mouku, kterou lehce osolíme. Promícháme a do mouky přidáme bílý jogurt. Opět společně promícháme a povolené máslo přidáváme až nakonec. Rukou nebo ve stroji hněteme těsto tak dlouho, až se všechny ingredience dobře propojí a těsto bude hladké a vláčné. Nemělo by se lepit ke krajům misky. Před použitím těsto necháme 15 minut odpočinout v ledničce a můžeme využít.

Pokud těsto využíváme na sladké pokrmy – štrúdly, koláče a další, přidáváme do něj trošku skořice i vanilkového cukru.

Pro přípravu slaných koláčů můžeme do těsta zamíchat i čerstvé nebo sušené bylinky.

 

 


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře