Jemná vánočka – prověřený recept od babičky

vánočka, Zdroj: pixabay.comvánočka, Zdroj: pixabay.com
19. prosinec 2016  Karolína   Recepty  1570 zobrazení  462 slov

Doma upečená vánočka chutná božsky. Jenže její problém je, že často nedrží tvar. Nepečete ji právě kvůli tomu? Vyzkoušejte tento recept, je prověřen mnoha lety.

Do vánočky se tradičně dávají rozinky. Přidat můžete ale i kandované ovoce a ořechy.

Reklama


Ingredience:

  • 750 g polohrubbé mouky
  • 150 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 150 g másla
  • 40 g droždí
  • citrónová kůra
  • vanilka
  • 80 g rozinek
  • 80 g mandlí
  • sůl
  • bílky na potření

Postup:

Z trošky mléka, kvasnic, cukru a mouky založíme kvásek a necháme na teplém místě (cca 5 minut) vzejít. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozinky, sůl a přidáme kvásek, promícháme. Přidáme zbytek mléka s rozšlehanými žloutky, citrónovou kúru s vanilkou a vlahé rozpuštěné máslo. Nejdříve těsto zpracováváme vařečkou, aby se vše dobře spojilo. Následně hněteme rukama. Použít samozřejmě můžete i robota...Když je těsto bez hrudek, uložíme ho zpět do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Po vykynutí opět prohněteme a těsto rozdělíme na 9 dílů. Z nich vytvoříme válečky a zapleteme takto:

  • spodní část pleteme ze 4 stejně dlouhých válečků
  • střední ze tří
  • vrchní ze dvou, jejich konce zasuneme pod vánočku

Aby se vánočka při pečení nezdeformovala, zpevníme ji párátky. Upletenou vánočku necháme na pomaštěném plechu, nebo pomaštěném pečícím papíru ještě půl hodiny dokynout. Před pečení pomažeme povrch rozšlehanými bílky nebo vejcem s troškou vody, posypeme mandlemi.

Pečeme v předehřáté troubě na cca cca 160°C, jakmile povrch zrůžoví, teplotu zmírníme. Pečeme asi 45 minut.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)



Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře