Luštěniny se hodí i do salátu. Vyzkoušejte kombinaci s avokádem

Luštěninový salát, Zdroj: Archiv autoraLuštěninový salát, Zdroj: Archiv autora
30. leden 2017  Eva   Recepty  1172 zobrazení  486 slov

Na luštěniny v našem jídelníčku zapomínáme. Přitom jsou tak zdravé. Obsahují spoustu bílkovin a sacharidů, minerální látky, železo, vápník, hořčík a hlavně vitamíny skupiny B, které pomáhají třeba při praskání ústních koutků, depresi či vypadávání vlasů. Mnozí z nás si jednou za čas dají čočku s vajíčkem a okurkou a tím to končí. Zkuste to jinak a připravte si úžasný salát.

Příprava je velice jednoduchá.

Reklama


Ingredience:

  • 1 balení mixu luštěnin ( popřípadě jen jeden druh )
  • Půlka cukety
  • Polníček nebo jiný drobnolistý salát ( třeba rukola )
  • Lžíce majoránky
  • Lžička soli
  • 1 pošírované vejce
  • Avokádo
  • Šťáva z citronu
  • Pepř
  • Balzamikový ocet
  • Ocet

Postup:

Luštěniny důkladně propláchneme a namočíme na 5 až 10 hodin do studené vody. Vodu slijeme a v čerstvé vodě vaříme asi 1, 5 hodiny. Můžeme přidat majoránku, která tak sníží možné nadýmání. Solíme až ke konci. Luštěniny slijeme, necháme vychladnout a přesypeme do mísy. Mezitím opečeme na olivovém oleji menší kousky cukety, které promícháme s luštěninami.

Větší hrst polníčku nebo jiného salátu omyjeme a přidáme k luštěninám. Osolíme, opepříme a přidáme šťávu z citronu a znovu promícháme. Na povrch položíme oloupané zralé avokádo, které pokapame balzamikovým octem. Přidáme pošírované vejce, což je vlastně vejce vařené ve vodě bez skořápky. Je ale vařené tak, aby žloutek tekl.

Postup: V hrnci uvedeme vodu se dvěma lžícemi octa do varu. Mezitím vyklepneme šetrně vajíčko do menší nádoby. Vodu ve varu roztočíme, například polévkovou lžící, a do středu opatrně vlijeme vajíčko. Vaříme cca 2 – 3 minuty. Osolíme, opepříme a dozdobíme polníčkem nebo bylinami. Před podáváním žloutek rozřízneme a necháme vtéci do salátu.

Tip: uvařit můžeme jakékoliv jiné luštěniny. Na saláty se skvěle hodí například cizrna nebo červená čočka. Cizrnu můžeme rovněž koupit již hotovou v konzervě, pokud nemáme čas na máčení a vaření. S ingrediencemi si též můžeme pohrát a zapojit fantazii, ale chuťově se k luštěninám určitě hodí jakkoli upravené vejce.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře