Měkké a krásně voňavé vánoční perníčky? Tajemství je ukryto v tlučeném koření!

perníčky, Zdroj: Archiv autoraperníčky, Zdroj: Archiv autora
30. listopad 2016  Karolína   Recepty  1320 zobrazení  575 slov

Vůni získávají vánoční perníčky hlavně díky koření. Nekupujte to v pytlíku, ale naučte se dělat si domácí – tlučené. Rozdíl je markantní!

Perníčky vždycky nádherně provoní celou domácnost. Krásně vypadají a báječně chutnají. Navíc se hodí i jako stylová výzdoba. Bez nich prostě Vánoce nejsou. Upéct dokonalé perníčky není věda, musíte ale použít tento recept.

Reklama


Ingredience:

  • 600 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 50 g medu
  • 150 g másla
  • 2 celá vejce
  • 5 g jedlé sody
  • 1 lžíce kvalitního kakaa
  • 1 celé vejce na potření
  • tlučené domácí koření

 

Na domácí tlučené perníkové koření budete potřebovat: hřebíček, skořici, nové koření a anýz. Dejte do hmoždíře a rozdrťte na prášek.

Postup:

Všechny suroviny dáme do mísy či do robotu a vytvoříme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme asi 12 hodin odležet v lednici. Čím dle bude těsto odpočívat, tím intenzivnější bude vůně koření. Těsto po vyjmutí z lednice ihned rozválíme tak, aby vznikl asi 3 mm tlustý plát. Nyní už stačí použít formičky a vykrájet tvary. Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme přibližně 10 minut. Perníčky vyndáme ve chvíli, kdy mají zlatavou barvu. Ihned po vyjmutí z trouby (ještě horké) potřeme rozšlehaným vajíčkem. Jakmile vystydnou, můžeme zdobit.

perníčky 2

Perníčky jsou kouzelné v tom, že se dají zdobit několika způsoby. Krásné jsou ty s klasickou bílou polevou. Skvěle vypadá, když do polevy dáte trochu potravinářského barviva. Můžete tak zdobit všemožnými barvami. Nebojte se perníčky ozdobit ani barevným sypáním.

Na bílkovou polevu budete potřebovat:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • ½ lžičky škrobové moučky
  • Několik kapek citronové šťávy

Všechny ingredience dáme do misky a vypracujeme středně tuhou polevu. Dokonalá je tehdy, pokud se neroztéká. Dáme ji do sáčků a můžeme zdobit. Pro jemnější kontury použijeme párátko.

Podívejte se i na naše další recepty na vánoční cukroví:

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Komentáře