Poprvé pracuji s červenou řepou

červená řepačervená řepa
18. leden 2016  Petr   Zápisník  1326 zobrazení  554 slov

Ačkoliv se považuji za milovníka červené řepy, její konzistence, chutě a vůně, dlouhou dobu jsem se neodvážil s touto surovinou pracovat. Když se více zamyslím, tak podstatnou část svého života jsem znal červenou řepu jen ve sterilované podobě. I když jsem si chuť plátků řepy ve sladkokyselém nálevu zamiloval, stále jsem nevěděl, jak vlastně chutná řepa samotná. Až relativně nedávno jsem se rozhodl, že bych si mohl připravit pokrm z čerstvé řepy. Začal jsem se tedy o tento druh zeleniny detailněji zajímat.

K mému zjištění velmi mnoho pozitivních hodnocení

Reklama

K mému překvapivému zjištění, se červená řepa stává v současnosti velmi oblíbenou a žádanou potravinou. Velký podíl na tom má jistě velký obsah vitamínů a minerálů, jak si ostatně můžete přečíst v článku o řepě v  rubrice chutě a vůně. Se svou vášní ke sterilované řepě už jsem si zvykl na velké množství negativních ohlasů, že takto upravená řepa není dobrá. K mému překvapení ale i ti samí lidé, kteří odsuzují sterilovanou řepu, si zamilovali její chuť v čerstvém stavu. Sám jsem tedy byl zvědavý, co na mě čerstvá řepa chystá a vydal jsem se ji koupit.

Doporučuji vybírat ani ne malou, ani ne velkou řepu, ale zlatou střední cestu. Větší řepy mohou být trochu dřevnaté, zatímco ty menší nestihly pobrat tolik chuti. Střední velikost řepy je něco mezi tenisovým a kriketovým míčkem. A k samotnému zpracování řepy. Původně jsem si červenou řepu představovat podobně, jako třeba celer. Myslel jsem, že mě bude čekat tvrdá nepoddajná slupka a pod ní i tvrdá vnitřní část. Byl jsem překvapen – mile. Řepa jde loupat klasickou škrabkou na brambory, takže jsem jejím oloupáním ztratil 10 vteřin z původně plánovaných dvou minut. Už při loupání jsem zjistil, že červená řepa je opravdu šťavnatá zelenina.

Papírové utěrky na otírání

Sytě červená šťáva z řepy byla prakticky po celé pracovní ploše. Obyčejné prkénko nestačilo. Bylo třeba vzít prkénko s vybroušeným žlábkem po okraji, aby se šťáva nedostávala na pracovní plochu. Pravidelně jsem také prkénko osušoval papírovými utěrkami. A tvrdost červené řepy při krájení? Mě přijde řepa podobná svou tvrdostí jako dužnatější polovina kedlubu. Při prvním kousnutí jsem zjistil, že náznak chuti a její základ je stejný, jako v případě sterilované. Chuť byla ale mnohem jemnější a okamžitě jsem věděl, že tahle potravina dává velký prostor pro experimentování.

Červená řepa, ačkoliv má svou charakteristickou chuť a vůni, dokáže skvělým způsobem absorbovat další chutě a vůně. Stačí nakrájet na kostky, zakápnout olivovým olejem a nechat 3 hodiny lehce marinovat. Skvěle si rozumí s čerstvými bylinkami nebo sladkou chutí medu. Naopak marinovaná řepa se zázvorem sice také přebrala chuť zázvoru, ale nevyhovovaly si. Upravit jsem jí zkoušel snad všemi technologickými způsoby a vše s vynikajícím výsledkem – snad tedy až na smažení.

Poznejte chuť červené řepy! Máme pro vás recept na rizoto z červené řepy. Pokud chcete vyzkoušet něco jednoduššího, vrhněte se na přípravu pomazánky.


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře