Anýz – na pohled si ho spletete s kmínem, ale podle chutě a vůně rozhodně ne
22. únor 2016 Petr Chutě a vůně 9417 zobrazení 468 slovV tomto článku se podíváme na jedno z nejstarších koření světa – Bedrník anýz. Toto koření podobné kmínu už znali staří Egypťané a využívali jej do jídel i k léčivým úkonům. Bedrník Anýz je jednoletá rostlina, dorůstající až do výšky 60 cm, které se nejlépe daří ve Středozemí a Asii. Dá se vypěstovat i u nás, potřebuje jen teplejší a slunečné prostředí.
Kmín a anýz jsou příbuzní
Anýz není našemu známému kmínu podobný náhodou. Jedná se o rostlinu z čeledi miříkovitých stejně tak, jako kmín, ale také badyán nebo kopr. Na první pohled si můžete kmín obecný a anýz velmi snadno splést. Už při samotném přičichnutí ale zjistíte, že obě vůně jsou naprosto odlišné. A to samé platí i pro chutě.
Anýz je ve své vůni i chuti mnohem pestřejší. Zatímco pro kmín je charakteristická jemná hořkost, anýz je kombinací sladce kořeněné chuti. Nejčastěji může připomínat svými odstíny fenykl a lékořici.
Využití anýzu v kuchyni
Využití anýzu v kuchyni je velmi variabilní. Hodí se do omáček, k pečeným masům, do pečiva, ale i pro pečení dezertů a obecně ve sladké kuchyni. Skvěle se doplňuje s chutí hub, a to nejen pro dušení, ale i pro sterilované houby. Stejně tak je skvělou volbou i do sterilovaných okurek. Pokud vás již omrzely klasické varianty nálevu na okurky, vylepšete je právě anýzem. V asijské a indické kuchyni je anýz téměř nepostradatelným kořením. I u nás se ale těší stále větší popularitě a to jak v celé podobě, tak drcený.
Anýz nejen skvěle chutná, ale i léčí
Anýz se využívá nejen pro svou skvělou chuť ale i díky jeho léčivým schopnostem. Dokáže totiž zmírňovat kašel a pomáhá i při bolavých průduškách. Může dokonce zmírňovat bolesti, a to včetně křečí a migrén. Je znám i pro své uklidňující účinky především v oblasti zažívacího ústrojí. V drcené podobě anýz pomáhá při škytavce a dokonce zmírňuje zápach z úst.
Pokud máte vlastní recept s anýzem, podělte se s námi o něj na facebooku.
Autor: Petr
Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.
Hodnocení
Hodnocení: 2.88 hvězdiček / Hodnoceno: 8x