2 způsoby, jak zpracovat lipový květ – výroba sirupu a domácích bonbonů
18. červenec 2016 Magda Jak vyrobit? 15397 zobrazení 718 slovLípa právě kvete, takže pokud jste to ještě neudělali, je ten správný čas vzít do ruky košíček a vyrazit si natrhat lipové květy. Lipový květ nejen krásně voní, ale je pro nás v mnohém pospěšný. Nezůstávejte jen u čaje, skvěle chutná i lipový sirup a vy i vaše děti si určitě zamilujete lipové bonbony. Oba recepty jsou velmi snadné!
Kdy sbírat lípu? Největší sílu mají květy v plném rozkvětu. Naopak není vhodné sbírat květenství, které je už trochu nahnědlé.
Výroba lipového sirupu
Výroba sirupu z lipového květu je triviálně jednoduchá, stejný postup můžeme použít vlastně na jakoukoliv jinou aromatickou bylinku.
Ingredience:
- asi 10 hrstí lipového květu
- 2 litry vody
- 1 až 1,5 kg třtinového cukru (může být i klasický bílý)
- 3 citrony
Postup:
Čisté květy dáme do nádoby, zalijeme vodou a necháme 24 louhovat. Květy přecedíme přes gázu a "ovoněnou vodu" nalijeme do hrnce. Přidáme cca polovinu cukru a pomalu zahříváme. Až se cukr rozpustí, přidáme šťávu z citronů. Postupně ochutnáme a podle potřeby přidáme cukr. Jakmile jsme s chutí spokojeni, ještě horký sirup vlijeme do čistých sklenic a uzavřeme.
Proč užívat lipový květ?
- zmírňuje kašel
- má protizánětlivé účinky
- pomáhá rozpouštět hleny
- mírní křeče
- uklidňuje žaludek
TIP: Část cukru můžeme nahradit medem.
Sklenice se sirupem skladujeme v chladu a užíváme dle potřeby. Sirup si můžeme přidávat i do čaje. Výborně chutná se sodovou vodou, do které přidáme meduňku či mátu.
Lipové bonbony mohou hrát všemi barvami
Vyrobit domácí bonbony také není nic složitého. Proč si je udělat? Skvěle chutnají, podpoří zdraví a nahradíte s nimi bonbony z obchodů, které obsahují stabilizátory, zvýrazňovače chuti a další nežádoucí přísady.
Ingredience:
- 3 hrsti lipového květu
- 450 g medu
- šťávu z limetky nebo z citronu
- práškový agar agar (dá se použít i želatina)
- 3 dcl vody
Postup:
Nejdříve musíme uvařit silný lipový čaj. 3 hrsti květu zalijeme 3 dcl vody a necháme louhovat asi 10 minut. Kromě lípy můžeme přidat i jiné bylinky, záleží na vaší chuti. Výborně chutná například kombinace s meduňkou či levandulí. Čaj scedíme a vlijeme do hrnce. Zahříváme a dle množství vody přidáme agar agar – pečlivě čtěte návod. Nyní je třeba asi 4 minuty míchat, aby se prášek dobře rozpustil. Po zhoustnutí přestaneme zahřívat a přidáme šťávu z limetky a také med. Opět důkladně promícháme. Nyní je třeba vymazat formičky olejem – můžete použít třeba silikonové formy, stačí i obal od bonboniéry.
TIP: Do směsi můžeme přidat i potravinářské barvivo, čímž vytvoříme pestré barvy bonbonů.
Mírně vychladlou směs nalijeme do formiček a necháme vyhladnout. Bonbony úplně ztuhnou asi po 12 hodinách. Na závěr je můžeme jemně obalit v moučkovém cukru.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Magda
Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.
Hodnocení
Hodnocení: 3.08 hvězdiček / Hodnoceno: 12x