5 vynikajících omáček a dipů ke grilovaným masům
13. červenec 2016 Petr Jak vyrobit? 39536 zobrazení 1099 slovGrilovací sezona je v plném proudu. Samotné maso na grilu má svou specifickou chuť i vůni. Aby byla chuť pokrmu ještě výraznější, nakládá se do různých marinád a při servisu se doplní ještě omáčkami a dipy. Jestliže nechcete jen kupovat omáčky, kečupy a majonézy ve sklenicích, přinášíme vám tip na přípravu pěti vynikajících domácích omáček a dipů ke grilovaným pokrmům.
Cílem omáček a dipů je podtrhnout chuť pokrmu. Mohou být studené i teplé. Vždy záleží na použitých surovinách, aby jejich chuť ladila s masem.
Dip ze zakysané smetany s koprem
Tento studený dip se skvěle hodí k jemnějším masům, zejména pak k rybám. Svou nakyslou chutí může být vhodný i pro většinu druhů grilované zeleniny.
Ingredience:
- 150 ml zakysané smetany
- 100 ml bílého jogurtu
- hrst čerstvého nebo mraženého kopru
- 1 vejce
- sůl
- pepř
Zakysanou smetanu společně s jogurtem smícháme dohromady. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a kůrou. Nakonec přidáme také nasekaný kopr, promícháme a necháme 1 hodinu uležet.
Medovo-hořčičný dip
Vynikající studený dip k drůbežím masům i jemnějším druhům mas vepřových. Skvělý je také k zeleninovým salátům z čerstvé i tepelně upravené zeleniny. Je kombinací ostré a sladké chuti.
Ingredience:
- 150 ml majonézy
- 100 ml plnotučné hořčice
- 50 ml krémžské hořčice
- 2 lžičky hořčičných semínek
- 2 lžíce medu
- 1 pomeranč
- sůl
- pepř
- špetka kurkumy
Postup:
Do misky smícháme oba druhy hořčice s majonézou a důkladně promícháme. Přidáme šťávu z pomeranče a ochutíme solí a pepřem. Opět důkladně promícháme a necháme uležet alespoň 1 hodinu v chladu.
Smetanová omáčka s barevným pepřem
Typická teplá omáčka z barevného pepře, která se k masům podává i ve většině restaurací. Hodí se k rybám a k tučnějším druhům vepřových mas i k hovězímu masu.
Ingredience:
- 100 ml smetany na šlehání
- 2 lžičky celého barevného pepře
- 1 šalotka
- pár lžic vývaru
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
- 1 lžíce másla
Na gril si vložíme pánev, na které necháme rozehřát máslo. Na rozehřátém másle dozlatova orestujeme najemno nakrájenou šalotku, přidáme orestovat také pepř a jemně podlijeme vývarem. Ochutíme solí a necháme vodu téměř vyvařit. Pak přidáme smetanu, dijonskou hořčici a necháme vařit do zhoustnutí, asi 5 minut.
Ostřejší brusinková omáčka
Tentokráte teplá omáčka v oblíbené kombinaci ostré a sladké chuti. Velmi důležité je vycentrovat ostré a sladké chuti, aby byly vyvážené.
Ingredience:
- 1 lžíce másla
- 1 šalotka
- 70 g sterilovaných brusinek
- 1 chilli paprička
- pár lžic vývaru
- sůl
- pepř
Postup:
Na gril si dáme pánev, na které necháme rozehřát máslo, na kterém dozlatova orestujeme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme sůl, pepř a zalijeme trochou vývaru. Přidáme také kompotované brusinky a najemno nasekanou chilli papričku. Necháme vařit do zhoustnutí, asi 5 minut. V případě, že je omáčka moc hustá, přidáme vývar.
Teplá bylinková omáčka
Tato teplá omáčka má smetanovou konzistenci a je plná přírodních chutí bylinek. Hodí se ke všem druhům mas i k zelenině.
Ingredience:
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany na vaření
Bylinky – bazalka, tymián, rozmarýn, oregano, petržel, koriandr, pažitka a další podle chuti.
Postup:
Na pánvi necháme rozehřát máslo, na kterém orestujeme najemno nakrájený česnek. Snížíme teplotu másla a orestujeme také všechny druhy bylinek nasekaných najemno, aby lépe pustily chuť. Nakonec zalijeme smetanou a vaříme do zhoustnutí, asi 5 minut.
Máte rádi grilování a netradiční chutě? Naučte se dělat vynikající domácí hamburger s pestem.Máme i recept na hamburger z červené řepy.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Petr
Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.
Hodnocení
Hodnocení: 2.71 hvězdiček / Hodnoceno: 14x