Bezový sirup a bezová limonáda – připravte si doma svěží nápoje, které podpoří vaše zdraví!

Bezový sirup, Zdroj: Archiv autoraBezový sirup, Zdroj: Archiv autora
25. květen 2016  Magda   Jak vyrobit?  65535 zobrazení  1523 slov

Bez černý je jeden z malých zázraků přírody, který je radno využít! Právě nyní začíná bezová sezóna. Květy jsou plné pylu a je čas si připravit bezový sirup a bezovou limonádu. Postup je snadný a dá se využít i na jiné byliny! Naučte se, jak si udělat úžasné domácí nápoje, které nabízí zdraví a úžasnou chuť přírody!

Černý bez (Sambucus nigra) kvete pouze několik dní, proto přípravu limonády nesmíte propásnout. Je nejlepší sbírat květy za slunného dne!

Reklama


Ingredience na bezový sirup

  • 2 litry vody
  • 50 květů bezu
  • 80 g kyseliny citrónové
  • cca 2 kg cukru
  • 2 limetky
  • 3 citróny

Limetky a citróny by měly být ideálně v bio kvalitě. Pokud je nemůžeme sehnat, důkladně citrusy umyjeme houbičkou!

Příprava bezového sirupu - během procesu vznikne limonáda

Výroba sirupu z bezu je až triviálně jednouchá, je ale třeba pečlivost, aby se dílo vydařilo! Nejprve musíme vyrazit do přírody a nasbírat květy černého bezu. Ideálně z keře, který roste na louce či u lesa – zkrátka dál od silnice. Nejlepší je sbírat květy, na kterých je větší množství pylu, protože právě to dodá sirupu lahodnou bezovou chuť.

Na „lov“ si vezmeme nůžky a květy opatrně odstříháváme. Pouhé trhání jde hůře, z květů zbytečně padá pyl a navíc více poškodíte i keř. Otrhané květy vždy ukládáme opatrně do košíčku, nikdy ne do igelitové tašky, ve které by se mohly zapařit.

Natrhané květy musíme zpracovat ihned, jak se vrátíme z procházky. Rozložíme je na větší plochu a vyčistíme je od nečistot a případe i od broučků. Poté opatrně propláchneme pod studenou vodou.

bez

Připravíme si větší čistou nádobu a do ní postupně skládáme vrstvu květů a prokládáme na kolečka pokrájeným citrónem a limetkou. Nakonec zalijeme studenou vodou, zatížíme a dáme na chladné a tmavé místo.

Aby se uvolnila chuť, musíme základ pro bezový sirup louhovat alespoň 24 hodin.

Po 24 hodinách máme hotovou bezovou limonádu, na sirupu je třeba ještě zapracovat! Aby měla limonáda lepší chuť, přidávám do ní pár kapek čerstvé citrónové nebo pomerančové šťávy.

Účinky květů černého bezu

Sirup z černého bezu nejen skvěle chutná, ale i pomáhá.

  • rozpouští hleny
  • mírní kašel
  • snižuje horečku
  • pomáhá při nevolnosti
  • podporuje trávení
  • aktivuje činnost žlučníku
  • pomáhá při zažívacích potížích

Po vylouhování musíme květy přecedit. Použijeme ideálně cedník, na který dáme gázu, abychom zachytili i ty nejmenší nečistoty.

Druhá fáze výroby bezového sirupu
Přeceděnou vodu dáme do hrnce a přidáme cukr. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se nerozpustí. Směs ale nevaříme! Jakmile je rozpuštěný, přidáme kyselinu a opět mícháme, dokud se nerozpustí. Nyní přichází čas na ochutnání. Pokud se vám sirup bude jevit málo sladký, klidně přidejte ještě trochu cukru.

Pozor na pěnu – na povrchu sirupu se vám může udělat bílá pěna, opatrně ji odeberte!

Pokud jsme s chutí spokojeni, ještě teplý bezový sirup naléváme do sklenic. Ty je třeba si předem umýt. Jak? Do sklenic nalijeme horkou vodu a necháme ji v nich až do vychladnutí. Poté sklenice důkladně vysušíme.

Sklenice uzavřeme a dáme na chladné temné místo. Bezový sirup je nejlepší skladovat v lednici, kde vydrží i několik měsíců. U nás ale vždy hned zmizí.

Tímto způsobem si můžete připravit sirup z jakékoliv bylinky, která vám chutná. Super je třeba sirup z kopřiv – ideálně v kombinaci s pomerančem.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)

 

  • rozpouští hleny
  • mírní kašel
  • snižuje horečku
  • pomáhá při nevolnosti
  • podporuje trávení
  • aktivuje činnost žlučníku
  • pomáhá při zažívacích potížích

Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 3.89 hvězdiček / Hodnoceno: 35x


Komentáře