Domácí paštika z králičích jater pečená ve formičkách na muffiny
2. březen 2016 Petr Jak vyrobit? 9816 zobrazení 457 slovDomácí paštika je kuchařským uměním, ze kterého má mnoho amatérských i profesionálních kuchařů strach. Odhadnout správnou konzistenci paštiky, správně jí tepelně upravit a dobře ochutit nemusí být snadné. Ovšem o naší paštice to neplatí! Naučte se snadno vytvořit lahodnou domácí paštiku!
Tepelná úprava paštik může být různá. Pro některé druhy stačí jen maso společně s vnitřnostmi opéct na pánvi, pak jen ingredience smíchat a nechat ztuhnout. My si ale paštiku připravíme jinak. Nejprve smícháme ingredience a pak dáme tepelně upravit.
Ingredience:
- 400g králičích jater
- 100g vepřového masa (plec)
- 2 cibule
- ½ hrsti sušených hříbků
- 3 stroužky česneku
- 2 žloutky
- 100ml zeleninového vývaru
- 50g slaniny
- Koření: sůl, pepř, tymián, oregano, kmín, majoránka
Postup:
Nejdříve si játra a maso zbavíme blan a vložíme je do mixéru. Do mixéru dáme také 1 oloupanou cibuli a 3 oloupané stroužky česneku. Vše umixujeme na jemnou kaši a dáme do misky. Na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu, když pustí sádlo, přidáme najemno nakrájenou cibulku a namočené kousky sušených hub. Společně restujeme 2 minuty a pak necháme vychladnout. Směs jater a masa osolíme a opepříme. V hmoždíři si mezitím rozdrtíme směs majoránky, tymiánu, oregana a kmínu. Pak vše přidáme do směsi. Nakonec přidáme i vychladnutou vložku z pánve a vše společně promícháme a zjemníme vývarem.
Paštiku je třeba v syrovém stavu dochutit víc intenzivně. Po upečení a vychladnutí bude její chuť mnohem jemnější.
Do misky přidáme 2 žloutky, opět důkladně promícháme a můžeme plnit do forem. Ideální velikostí jsou formy na muffiny – keramické i silikonové. Každou formu důkladně vymažeme špekem a plníme paštikovou směsí. Ne až k hornímu okraji, protože formu budeme přikrývat alobalem, na který by se paštika mohla přichytit.
Paštiku pečeme ve vodní lázni v troubě předehřáté na 150 stupňů. Pečeme hodinu a pak necháme vychladnout.
Autor: Petr
Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.
Hodnocení
Hodnocení: 2.9 hvězdiček / Hodnoceno: 10x