Jak připravit domácí jahodovou marmeládu? Stačí jen 4 suroviny!
17. červen 2016 Karolína Jak vyrobit? 10015 zobrazení 397 slovSezóna jahod vrcholí! Máte letos velkou úrodu a už nevíte, jak jahody zpracovat? Udělejte si na zimu zásobu domácí jahodové marmelády, ať nemusíte kupovat jahody, které chutnají tak trochu jako umělá hmota či přeslazený džem s obsahem „éček“. Příprava je jednoduchá a kromě jahod potřebujete jen 3 další přísady.
POZOR: Na přípravu jahodové marmelády použijeme zralé jahody, obvykle ty méně vzhledné, pomačkané. Dobře jahody prohlédneme, nesmí být nahnilé!
Ingredience:
- 1 kg zralých jahod
- 1 balíček Gelfixu 2:1
- 0,5 kg třtinového (použít můžete i klasický bílý cukr)
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Jahody důkladně omyjeme, zbavíme lístků - pokud to jde, odstraňte i lůžka.
Hladkou marmeládu bez kousku budeme mít, když jahody rozmixujeme. Jestliže chceme marmeládu s kousky ovoce, rozmačkáme jahody vidličkou.
Připravené jahody smícháme s cukrem, Gelfixem a vanilkovým cukrem. Pokud se nám směs zdá málo sladká, přisladíme nebo naopak přidáme citrónovou šťávu cca 2 lžičky nebo kyselinu citrónovou 0, 5 lžičky. Jahodovou směs přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut.
Jak poznáme správnou hustotu?
Hustotu marmelády zkoušíme tak, že na malý talířek kápneme směs - pokud ztuhne je to ok, pokud ne, přidáme gelfix nebo ještě chvilku vaříme.
Ještě horkou směs plníme do předem připravených, vypařených skleniček. Dobře je uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout. Marmeládu skladujeme na temném a chladném místě.
Hledáte recepty s jahodami? Vyzkoušejte:
Nepečený jahodový bezlepkový koláč – hotový je za 10 minut!
Rychlý jahodový koláč z pohankové mouky – pro ty, kdo rádi mlsají zdravě
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Karolína
Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.
Hodnocení
Hodnocení: 2.56 hvězdiček / Hodnoceno: 9x