Nakládaná řepa nemusí být jen sladkokyselá – udělejte si ostrou verzi s křenem
18. únor 2016 Magda Jak vyrobit? 5099 zobrazení 319 slovU tohoto receptu si přijdou na své především milovníci intenzivních chutí nakládané červené řepy. Ta se skvěle hodí k pečeným masům, rizotu, zapékaným těstovinám i k dušeným pokrmům. Klasickou sladkokyselou variantu najdete na pultech každého obchodu a na desítkách míst najdete i návod, jak jí připravit. Jestli ale chcete zažít nový rozměr chuti nakládané červené řepy, připravte si s námi její variantu s křenem. A pozor – celý recept je bez konzervantů a stabilizátorů.
Ingredience pro sklenici 5l
- 1kg červené řepy
- 50g křenu
Na nálev
- 400ml vody
- 200ml octa
- 50g cukru
- 20g soli
- lžičku fenyklu
Postup
Řepu jen omyjeme houbičkou pod tekoucí vodou – neloupeme. Stejně tak i křen. Řepu necháme uvařit vcelku 1,5 hodiny a teprve poté oloupeme. Kdybychom vařili řepu oloupanou, přišla by o velkou část své barvy a také o důležité vitamíny pod slupkou. Oba dva druhy pak nakrájíme. Křen na kolečka a řepu na kostky. Ideální velikost kostek řepy je přibližně 2x2cm.
Svařením vody, cukru, fenyklu a octa připravíme nálev. Pomalu táhneme pod bodem varu asi 10 minut. Pak necháme nálev vychladnout. Ve volném čase si naplníme zavařovací sklenici střídavě nakrájenou řepou a křenem. Mírně vychladlým nálevem pak zalijeme, uzavřeme, dáme víčkem dolů a necháme zcela vychladnout.
Takto zpracovaná řepa vydrží až 2 měsíce.
Máme pro vás i další recepty:
- rizoto s červenou řepou
- pomazánka s červenou řepou
- a v zápisníku najdete praktické rady, jak s řepou pracovat.
Jak nakládáte řepu Vy? Máte nějaký vlastní recept? Budeme rádi, když se s námi podělíte v komentáři nebo na facebooku :)
Autor: Magda
Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.
Hodnocení
Hodnocení: 2.9 hvězdiček / Hodnoceno: 10x