Návod, jak si vyrobit domácí sušená rajčata

sušená rajčata, Zdroj:pixabay.comsušená rajčata, Zdroj:pixabay.com
15. srpen 2016  Karolína   Jak vyrobit?  11282 zobrazení  453 slov

Sezóna rajčat právě vrcholí a možná se i vám podařilo vypěstovat tolik rajčat, že nevíte, co s nimi. Ideální způsob zpracování nadúrody je sušení. Získáte tím zásobu rajčat třeba na celý rok. Chuť domácích sušených rajčat je hodně intenzivní, takže je budete moci používat třeba k přípravě omáček, nebo je můžete servírovat „jen tak“ jako chuťovku.

Jaká rajčata jsou na sušení nejlepší? Ideálně by se měla použít rajčata mírně přezrálá, která mají nejintenzivnější chuť. Pozor – nesmí být ale nahnilá!

Reklama


V troubě nebo v sušičce?

Použití sušičky je rychlejší a méně pracné. Rajčata do ní stačí jen naskládat a po usušení zase vyjmout. Když sušičku nemáte, nevadí to, protože ani sušení v troubě není nic složitého. Je třeba jen dávat pozor, aby se rajčata nespálila. Pro optimální usušení je nutné troubu nastavit na 120 °C. Rajčata si rozkrojíme na polovinu, malá cherry rajčata sušíme celá. Dáme je na pekáč a podložíme pečícím papírem. Proces sušení trvá asi 4 hodiny. Že jsou rajčata usušena poznáme tak, že z nich už neteče šťáva. NIKDY se nesnažíme proces urychlit tím, že troubu nastavíme na více stupňů. Rajčata by popraskala a mohla by se pálit!

RADA – pokud rajčata cca v polovině sušení jemně posypeme cukrem, budou krásně sladká!

Sušená rajčata s bylinkami a česnekem

Jakmile jsou hotová, vyndáme je z trouby a necháme vyhladnout. Mezitím si připravíme ingredience na naložení rajčat do oleje.

Budeme potřebovat:

  • kvalitní olivový olej
  • česnek, feferonky a bylinky – dle chuti

rajče

Rajčata vrstvíme do čistých sklenic. Vždy dáváme vrstvu rajčat, kterou prokládáme přísadami podle chuti. Bylinky používáme čerstvé. Česnek pokrájíme na plátky, můžeme nechat i celý. Olivovým olejem zalijeme až do vrchu, rajčata nesmí koukat ven. Sklenici uzavřeme a dáme do chladu. Dle potřeby konzumujeme.

Hledáte další inspiraci na zpracování rajčat? Podívejte se na návod, jak vyrobit domácí kečup.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 3.14 hvězdiček / Hodnoceno: 21x


Komentáře