Nejjednodušší varianta přípravy domácího sýra z kravského mléka
15. únor 2016 Magda Jak vyrobit? 28520 zobrazení 306 slovUdělat domácí sýr není žádná věda. Existuje hned několik způsobů, jak si s výrobou sýru doma poradit. My jsme pro vás připravili nejjednodušší variantu. Potřebovat budete jen kravské mléko a bylinky podle vaší chuti. Vyzkoušejte to! Sýr si zamilujete!
Potřebujeme
- 2 litry tučného kravského mléka od farmáře – z klasického mléka z obchodu domácí sýr nikdy nevyrobíte,
- 3 lžičky soli,
- bylinky,
- česnek dle chuti,
- ocet cca 5 lžic
Postup
Do mléka přidáme sůl a bylinky, přelijeme do hrnce, mléko zahřejeme a krátce povaříme.
Stáhneme plamen a opatrně - po lžících - přidáváme ocet a současně pomalu mícháme. Jakmile se začne mléko srážet, ocet již nepřidáváme. Nyní chvíli počkejte, musí se oddělit syrovátka (viz. fotogalerie). Nyní je potřeba syrovátku oddělit do sýru – pro tyto účely použijeme cedník. Ze sýrové hmoty vymačkáme přebytečnou vodu. „Hmotu“ dáme do nádoby a necháme vychladnout. Máme hotovo!
Rady a tipy
Do domácího sýru můžete použít všechny druhy bylinek, čerstvé jsou lepší!
Vyzkoušejte tyto osvědčené kombinace :
- provensálské koření s česnekem
- majoránka, drcený kmín, libeček
- petržel, pažitka, libeček, česnek
- tymián
Líbí se vám tento recept? Budeme rádi, pokud ho budete šířit dále, podělte se o něj třeba s přáteli na facebooku.
Budeme také rádi, pokud nám na facebook pošlete fotku, jak se vám sýr povedl.
Autor: Magda
Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.
Hodnocení
Hodnocení: 2.63 hvězdiček / Hodnoceno: 62x