Nemůžete sehnat dobrý burčák? Udělejte si vlastní!
28. září 2016 Petr Jak vyrobit? 6093 zobrazení 425 slovTěšíte se každoročně na období od srpna do listopadu, kdy se kromě nabídky klasických vín objevuje i burčák? Burčák je specialita českých vinařů. V cizině si na něj moc nepotrpí, my ho milujeme.
Bohužel jak roste obliba burčáku, je zapotřebí ho vyrábět ve stále větším množství. A to mnohdy ubírá na kvalitě, protože do šťávy z vinných hroznů se přidávají i jiné šťávy, hlavně z jablek. Narazit na poctivý burčák, který by nebyl cítit jako jablečný džus je stále těžší. Milujete burčák a máte vlastní vinnou révu nebo dokonce malý vinohrad? Neváhejte a udělejte si vlastní. Není to nic složitého.
Jak na to:
- Otrháme zralé hrozny do kbelíku nebo sudu,
- Hrozny opláchneme a odstraníme od případných lístků,
- Pomocí tyče nebo lisu vymačkáme z hroznů šťávu,
- Slijeme přes cedník do demižonu,
- Necháme přes noc uležet v chladu,
- Trubičkou přesajeme čirou tekutinu do druhého demižonu, bez usazené sedliny,
- Necháme týden kvasit,
- Koštujeme.
Čím déle necháte burčák kvasit, tím více v něm bude alkoholu. Ideální obsah alkoholu je 3-5%, což získáme za 1 týden. Rychlost kvašení je závislá i na teplotě v místě, kde je uložen. Ideální je pokojová teplota do 20°C. Když necháte burčák kvasit déle, bude se sice zvyšovat obsah alkoholu, ale zároveň se bude kazit jeho chuť. Nic se nemá přehánět.
Na výrobu burčáku se nejlépe hodí hrozny s obsahem cukru 22 stupňů normalizovaného moštoměru. Pokud této hodnoty vaše hrozny nedosahují, stačí burčák dosladit cukrem.
A pozor. S burčákem si nikdy neťukáme. Podle pověry by totiž okamžitě přestal kvasit. Takže jen nalít a koštovat.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Petr
Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.
Hodnocení
Hodnocení: 3.5 hvězdiček / Hodnoceno: 8x