Recept na domácí kečup – je výborný třeba ke grilovanému masu i na těstoviny
21. duben 2016 Karolína Jak vyrobit? 9542 zobrazení 439 slovPatříte také mezi milovníky kečupu, ale trápí vás, že chuť kupovaných kečupů je nevýrazná, konzistence spíše vodová a vůně nasáklá chemickými přísadami? Zapomeňte na něj a udělejte si vlastní domácí kečup. Není to zase taková věda.
Vaření domácího kečupu je sice pracnější, než když jdete do obchodu a vyberete si lahev, ale výsledek je nesrovnatelný. Náš kečup je zcela bez chemických přísad, s výraznou chutí a vůní kvalitních rajčat.
Ingredience:
- 3 kg vyzrálých rajčat
- 0,5 kg jablek
- 1 velká cibule
- 140g cukru
- 2 dcl 8% octa
- 2 hřebíčky
- špetka skořice
- 10 kuliček pepře
- 7 kuliček nového koření
- 1-2 lžíce soli
- 0,5 dcl červeného vína, nebo vody
Postup:
Nejprve si spaříme rajčata na 1 minutu v horké vodě, zchladíme a oloupeme je. Oloupeme také cibuli a jablka a z jablek odstraníme jádřinec. Rajčata, jablka a cibuli nakrájíme na menší kousky, podlijeme červeným vínem nebo vodou a dáme vařit. Ochutíme solí, pepřem, hřebíčkem a skořicí a vaříme doměkka. Hřebíček, skořici a pepř vaříme ideálně v plátěném sítku, aby se daly lépe vybrat. Směs necháme vychladnout, vyjmeme sítko s kořením, rozmixujeme tyčovým mixérem a ještě propasírujeme přes cedník. Znovu dáme do hrnce a přivedeme k varu. Pak směs ochutíme octem a cukrem a necháme svařit do požadované hustoty. Ideálně 10-15 minut.
Pak směs nalijeme do zavařovacích sklenic a sterilujeme. V menších skleničkách sterilujeme 20 minut při teplotě vody 85°C.
TIP:
- Hledáte další možnosti, jak si zpestřit chuť grilovaných pochoutek? Vyzkoušejte například domácí kvašenou zeleninu. Je super!
- Pokud máte rádi ostřejší chutě, přidejte do kečupu ještě špetku chilli.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Karolína
Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.
Hodnocení
Hodnocení: 3.6 hvězdiček / Hodnoceno: 5x