Recept na pečený čaj - popusťte uzdu fantazii
13. leden 2016 Magda Jak vyrobit? 8262 zobrazení 436 slovMáte rádi ovocný čaj? Našli jste při úklidu ve špíži dávno zapomenuté kompoty a domácí zavařeniny? Scvrkávají se vám ve sklepě jablka? Pusťte se do výroby pečeného čaje a věřte, nebudete litovat. Máme variantu pro dospělé i pro děti!
Co budete potřebovat:
• jakékoliv ovoce - doporučujeme jablka, hrušky, třešně, víno, brusinky, borůvky...
• cukr obyčejný bílý krystal, použít můžete i třtinový cukr
• kyselinu citrónovou – koupíte za cca 15 Kč téměř v každých potravinách
• alkohol - zvolit lze rum, vodku, jakoukoliv pálenku, griotku aj.
• koření: Hřebíček, skořici, kardamon, vanilku
• marmeládu – může být jakákoliv
• skleničky s víčkem
Kombinace ovoce, koření, popř. alkoholu je zcela na vás, nebojte se pohrát si s chutí, popusťte uzdu fantazii!
Postup na pečený čaj
1. do pekáče s vyšším okrajem nebo zapékací mísy dáme omyté a na kousky pokrájené ovoce
2. promícháme s cukrem (množství cukru volte podle vaší chuti)
3. dle chuti přidáme také koření a kyselinu citrónovou. S kyselinou pracujte opatrně a přidávejte po malých dávkách.
4. dáme do předehřáté trouby péct na 200 °C
5. pečeme 45 minut až hodinu
6. POZOR - ovoce pustí šťávu a vzkypí, proto často kontrolujte a míchejte
7. po upečení (pokud chceme) přidáme alkohol
8. vždy se vyplatí čaj ochutnat a doladit chuť před plněním do skleniček
Jak pečený čaj uchovat?
Horkou směs plníme do skleniček s širším okrajem (předem vypařených). Uchovávejte nejlépe v chladu, pokud skleničku otevřete, čaj co nejdříve zkonzumujte.
My jsme zvolili tuto kombinaci:
2 třešňové kompoty
1 kg hrušek
0,5 kg jablek
0,25 kg mražených jahod
sklenička mandarinkové marmelády
sklenička aróniové marmelády
sklenička bezinkové marmelády
cca 1 kg cukru
2 lžíce kyseliny citrónové
250ml griotky
A chuť? Lahoda - pohoda...
POZOR: Pokud budete do čaje přidávat alkohol, nezapomeňte si to poznamenat, nejlépe přímo na lahvičku. Vyhnete se tak tomu, že byste čaj uvařili dětem! Vaříte-li čaj pro děti, alkohol do směsi nedávejte.
Vyzkoušíte? Pokud ano, budeme rádi, když se o své výtvory s námi podělíte, napište nám!
Doporučujeme
pečený čaj, recept pečený čaj
Autor: Magda
Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.
Hodnocení
Hodnocení: 3.25 hvězdiček / Hodnoceno: 8x