Rychlý recept, jak vyrobit domácí smetanovou zmrzlinu
25. červenec 2016 Petr Jak vyrobit? 7566 zobrazení 425 slovVedro až k padnutí, venku se ani lístek nepohne a slunce ostře pálí? Přesně v takových dnech bychom všichni nejraději zalezli do stinného kouta, chladili se studeným ručníkem a dopřávali si vynikající zmrzlinu. Stinný kout vám nezajistíme, ale přinášíme vám tip, jak si na horké letní dny připravit vynikající osvěžení – domácí smetanovou zmrzlinu. Zn. rychle a bez zmrzlinovače.
Smetanová zmrzlina má jednu zásadní výhodu. Dá se totiž kombinovat se všemi druhy ovoce (čerstvého i sterilovaného). Ovoce můžete přidat do zmrzliny těsně předtím, než půjde do mrazáku nebo ho podávat ke zmrzlině zvlášť. Je to jen na vás.
V současné době jsou velmi populární zmrzlinovače – přístroj pro výrobu zmrzliny. Výrobci těchto přístrojů s oblibou tvrdí, že bez zmrzlinovače nikdy neuděláte dokonalou zmrzlinu jako z obchodu. Je sice pravda, že zmrzlinovače jsou schopné usnadnit přípravu zmrzliny, ale vynikající zmrzlinu dokážete připravit i bez něj. A rozhodně se nejedná o činnost, která by vám zabrala hodiny práce. Naopak. Hotovo bude za pár minut.
Ingredience:
- 250 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%)
- 200 g cukru moučka
- 50 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový cukr
- 7 žloutků
Postup:
Nejprve si ve větší misce utřeme žloutky s oběma cukry. Vanilkový cukr do smetanové zmrzliny přidáváme proto, aby měla zmrzlina alespoň jemný náznak jiné chuti, než je smetanová. Mléko v hrnci smícháme se smetanou a necháme přejít varem. Pak smetanu s mlékem přecedíme k utřeným žloutkům a důkladně promícháme. Dáme opět do hrnce a pomalu zahříváme. Vaříme do zhoustnutí – konzistence podobná pudinku.
Hotovou směs necháme nejprve vychladnout při pokojové teplotě. Pak teprve dáváme do mrazáku. Na zmrazení by měly stačit 2 hodiny, ale záleží na druhu a výkonu mrazáku.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Petr
Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.
Hodnocení
Hodnocení: 3.08 hvězdiček / Hodnoceno: 12x