Udělejte si domácí kvašenou zeleninu! Zn. bez chemických konzervantů
26. leden 2016 Magda Jak vyrobit? 5719 zobrazení 284 slovTento recept na domácí kvašenou zeleninu je připraven bez jakýchkoliv konzervantů. Skvěle se hodí jako příloha k pečeným a grilovaným masům, ale i k zapékaným bramborám nebo těstovinám. Takto upravená zelenina slouží i pro pročištění organismu. Z tohoto důvodu nedoporučujeme konzumovat tento recept před návštěvou kulturních akcí.
Potřebujeme na 4 sklenice: 4 zavařovací sklenice 0,5litru, 400g červené řepy, 400g květáku, 300g mrkve, 200g celeru, 200g petržele, 4 cibule, 12 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 4 lžičky kmínu
Postup
Řepu a celer nakrájíme na 1cm silné plátky, které následně rozkrájíme na třetiny. Cibuli nakrájíme na osminy, petržel a mrkev na kolečka, zelí na nudličky a květák na malé růžičky. Stroužky česneku necháme vcelku. V rychlovarné konvici si uvaříme horkou vodu, kterou propláchneme zavařovací sklenice. Do hrnce si dáme vařit 2 litry vody, do kterých přidáme 2 lžičky soli a 4 lžičky kmínu. Vodu necháme přejít varem a zchladnout na 75 stupňů Celsia. Zeleninu střídavě naskládáme do misky, zalijeme vodou, uzavřeme a necháme při pokojové teplotě pracovat.
POZOR: Kvasný proces vytváří bílo-šedou pěnu na povrchu, je třeba odpouštět vzduch z lahve, který, nevábně voní. Ochutnat zeleninu lze i třetí den. Doporučujeme nechat uležet alespoň týden a pak konzumovat.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Magda
Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.
Hodnocení
Hodnocení: 2 hvězdiček / Hodnoceno: 5x