Udělejte si domácí kvašenou zeleninu! Zn. bez chemických konzervantů

kvašená zelenina, Zdroj: Archiv autorakvašená zelenina, Zdroj: Archiv autora
26. leden 2016  Magda   Jak vyrobit?  5611 zobrazení  284 slov

Tento recept na domácí kvašenou zeleninu je připraven bez jakýchkoliv konzervantů. Skvěle se hodí jako příloha k pečeným a grilovaným masům, ale i k zapékaným bramborám nebo těstovinám. Takto upravená zelenina slouží i pro pročištění organismu. Z tohoto důvodu nedoporučujeme konzumovat tento recept před návštěvou kulturních akcí.

Potřebujeme na 4 sklenice: 4 zavařovací sklenice 0,5litru, 400g červené řepy, 400g květáku, 300g mrkve, 200g celeru, 200g petržele, 4 cibule, 12 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 4 lžičky kmínu

Reklama

Postup

Řepu a celer nakrájíme na 1cm silné plátky, které následně rozkrájíme na třetiny. Cibuli nakrájíme na osminy, petržel a mrkev na kolečka, zelí na nudličky a květák na malé růžičky. Stroužky česneku necháme vcelku. V rychlovarné konvici si uvaříme horkou vodu, kterou propláchneme zavařovací sklenice. Do hrnce si dáme vařit 2 litry vody, do kterých přidáme 2 lžičky soli a 4 lžičky kmínu. Vodu necháme přejít varem a zchladnout na 75 stupňů Celsia. Zeleninu střídavě naskládáme do misky, zalijeme vodou, uzavřeme a necháme při pokojové teplotě pracovat.

POZOR: Kvasný proces vytváří bílo-šedou pěnu na povrchu, je třeba odpouštět vzduch z lahve, který, nevábně voní. Ochutnat zeleninu lze i třetí den. Doporučujeme nechat uležet alespoň týden a pak konzumovat.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 2.25 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Komentáře