Velký průvodce zavařováním ovoce! Návod na více než 10 druhů!

Zavřování, Zdroj:pixabay.comZavřování, Zdroj:pixabay.com
1. červenec 2016  Petr   Jak vyrobit?  18855 zobrazení  1094 slov

Zavařování ovoce v dnešní době mnoho lidí vnímá jako přežitek a zbytečnost, když si může v obchodě vybrat z desítek druhů od několika výrobců. Pro nás ale zavařování rozhodně přežitkem není. Milujeme chuť domácích kompotů bez chemických přísad. Sezona zavařování právě nyní začíná. Naučte se správně zavařovat ovoce, máme pro vás návod na zavaření hned několika druhů!

Každý druh ovoce má specifické požadavky na zavařování. Základní technika zůstává stejná, liší se zejména množství cukru a doba vaření. Jak postupovat, aby byl kompot dokonalý z každého druhu ovoce?

Reklama

Správný postup zavařování

Ovoce by mělo před zavařením být dokonale čisté. Nejprve jej opláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout. Detailně prohlédneme, aby na něm nebyly kazy. Pak si připravíme nálev. Nálev připravíme svařením vody s příslušným množstvím cukru (množství cukru pro jednotlivé druhy ovoce čtěte dále v článku).

Čisté zavařovací sklenice naplníme ovocem a zalijeme nálevem. V každé sklenici by měly být 2/3 ovoce a 1/3 nálevu. Nálev nelijeme až po hrdlo, ale jen 1 cm pod okraj sklenice, ale aby bylo ovoce ponořené. Dobře uzavřeme a pak stačí vložit do sterilovacího hrnce a zavařit. Dobu zavařování a teplotu jednotlivých druhů ovoce také najdete níže v článku.

Jestliže nemáte sterilovací hrnec, nevadí. Stačí vzít klasický velký hrnec, dát na dno utěrku a naskládat do něj sklenice.

Hrnec zalijeme vodou 1-2 cm pod víčka sklenic. Zahřejeme na požadovanou teplotu a sterilujeme. Po ukončení sterilování musíme sklenice ochladit. Nikdy nevkládáme sklenice do studené vody ani nikdy nepřeléváme studenou vodou samotné sklenice. Do sterilovacího hrnce postupně přiléváme studenou vodu.

Jak na různé druhy ovoce?

  • Angrešt

Na 1 litr vody použijeme 600-700 g cukru.

Zralé plody propíchneme jehlou, méně zralé, tužší plody vložíme před sterilací do cca 75 °C teplé vody na 3 minuty.

sklenice sterilujeme při teplotě 85 °C

0,4l - 15 minut

0,7 l - 20 minut

  • Borůvky

Na 1 litr vody dáme 550 g cukru, nebo lze zavařit ve vlastní šťávě: přidáme do sklenice 2-3 polévkové lžíce cukru a zalijeme horkou vodou.

sklenice sterilujeme při teplotě 85 °C

0,4 l - 15 min

0,7l  - 20 min

borůvky

  • Broskve

Na 1 l vody použijeme 600 g cukru. Broskve zavařujeme oloupané, vypeckované, do slenice vložíme pecku pro intenzivnější chuť.

sklenice sterilujeme při teplotě 85 °C

0,4l - 20min

0,7l - 25 min

  • Brusinky

Na 1 kg brusinek použijeme 400g cukru 0,35l vody a kyselinu citrónovou dle chuti. Vodu svaříme s cukrem, brusinky po částech povaříme v nálevu cca 4 minuty, aby byly potopeny. Poté plníme do malých skleniček.

sklenice sterilujeme při teplotě 95 °C 10 minut

  • Hrušky a jablka

Plody oloupeme, zbavíme jadřinců ihned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědly (2 lžičky octa na 1 litr vody) v tomto nálevu povaříme doměkka, vyndáme, ochladíme ve studené vodě, poté vkládáme do sklenic. Můžeme přidat hřebíček a skořici.

hrušky

Na 1 l vody dáme 300 g cukru (kyselejší plody 400g cukru na 1 l vody).

sklenice sterilujeme při teplotě 85°C

hrušky 0,4l - 20 minut

0,7l - 30minut

jablka 0,4l - 15 minut

0,7l - 25 minut

  • Jahody

Na 1 l vody dáme 650 g cukru, kyselina citrónová dle potřeby.

sklenice sterilujeme při teplotě 85 °C

0,4l - 15 min

0,7 l - 20 min

  • Maliny

Na 1 l vody použijeme 600 g cukru, kyselina citrónová dle chuti.

sklenice sterilujeme při teplotě 85 °C

0,4l - 15 min

0,7l - 20 min

maliny

  • Meruňky

Meruňky rozkrájíme na půlky, zbavíme pecky do sklenice vkládáme řeznou stranou dolů, do sklenice přidáme pecku

Na 1 l vody dáme 550 g cukru

sklenice sterilujeme při teplotě 85 °C

0,4l  - 25 min

0,7l - 30 min

  • Švestky

Nejdříve vypeckujeme. Na 1 l vody dáme 350 g cukru.

sklenice sterilujeme při teplotě 85 °C

0,4l - 15 min

0,7 l - 20 min

  • Třešně

Na 1 l vody použijeme 400 g cukru.

sklenice sterilujeme při teplotě 85 °C

0,4l - 20 min

0,7l - 25 min

třešně

  • Višně

Na 1 l vody dáme 600g cukru.

sklenice sterilujeme při teplotě 85°C

0,4l - 20 min

0,7 l - 30 min

Líbil se Vám návod?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 3.29 hvězdiček / Hodnoceno: 21x


Komentáře