Voňavý pampeliškový med s třtinovým cukrem vyrobíte doma rychle!
20. duben 2016 Magda Jak vyrobit? 7089 zobrazení 540 slovPrávě nyní louky září žlutými pampeliškovými květy, není na co čekat. Vyrazte s košíčkem, nasbírejte si pampeliškové květy a uvařte si doma voňavý pampeliškový med. Skvěle s ním ochutíte třeba čaj, je báječný i pro přípravu medových dezertů. Třtinový cukr dodává medu jemně exotickou chuť. Máme pro vás ještě 2 tipy na netradiční přísady.
Květy pro přípravu domácího medu je nejlepší sbírat ve dnech, kdy svítí sluníčko, nejlépe okolo poledne. Právě v toto dobu jsou květy nejvíce rozvité a mají největší sílu, která se odrazí na silnější chuti i na lepším aroma medu.
Ingredience:
- 400 hlaviček květů pampelišky bez stonků
- 2 litry vody
- 2 citróny i s kůrou (nejlépe v bio kvalitě)
- 2 kilogramy třtinového cukru, můžete použít také klasický bílý či přírodní hnědý cukr
- jemné sítko nebo plátýnko
- čisté, vypařené, suché skleničky
- větší hrnec
Postup:
Květy sbíráme na místě bez znečištění. Nasbírané květy důkladně propláchneme vodou a zbavíme je všech nečistot. Květy necháme ideálně několik minut stát ve vodě, aby se z nich vyplavily nečistoty i hmyz. Propláchnuté květy vložíme do velkého hrnce. Přidáme na kolečka pokrájené citrony, zalijeme vodou a vaříme 15 minut. Poté odstavíme, hrnec přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin louhovat na stinném místě.
Po vylouhování květy přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko a lehce vymačkáme. Přidáme cukr a na mírném plameni vaříme cca 1,5 hodiny, často mícháme, až sirup začne houstnout. Jakmile je dostatečně hustý, naléváme ho ještě teplý do sklenic a je hotovo! Sklenice uzavřeme a uložíme do spíže. Můžeme konzumovat ihned, je ale lepší nechat med alespoň několik dní odležet.
Tipy:
- místo dvou citrónu použijeme 2 lžičky kyseliny citrónové a jeden pomeranč
- pikantnější med vznikne přidáním nastrouhaného zázvoru, nebo sušené citrónové kůry
- pokud nechcete do medu přidávat cukr, můžete ho nahradit javorovým sirupem, sirupem z agáve, konzistence ale nebude tak hustá
- skvělý je do čaje - máme pro vás jednoduchý recept na pečený čaj
- kromě medu si můžete udělat i tento chutný pampeliškový salát
- máte rádi medové dezerty? Vyzkoušejte náš recept na lahodné medové řezy.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Magda
Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.
Hodnocení
Hodnocení: 2.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x