2 rychlé recepty, jak zpracovat cuketu: lahodné cuketové bramboráčky a omáčka s cuketou a houbami
21. červenec 2016 Eva Recepty 9069 zobrazení 707 slovMožná se i vám podařilo vypěstovat cukety v takovém množství, že nevíte, co s nimi. Smažené cuketové řízečky, grilované plátky i zapékanou cuketu zná každý. Máme pro vás 2 méně tradiční recepty, ve kterých hraje hlavní roli cuketa. Jsou velmi rychlé a chutnají báječně. Vyzkoušejte!
TIP: Cuketa je poměrně trvanlivá zelenina. Pokud ji nechcete jíst hned, uskladněte ji v lednici. V chladu vydrží i 14 dní!
Bramboráky s cuketou jsou lehčí a vláčnější!
Cuketa má minimum kalorií a je i stravitelnější než brambory. I díky škrobu, který neobsahuje. Bramboráky mám moc ráda, ale někdy je po nich trochu těžko. Občas s nimi tedy trochu experimentuji a to třeba tak, že nedám tolik česneku, brambory nahradím lehčí zeleninou vhodnou k opečení, opékám je na minimu tuku nebo nasucho v troubě a uzeninu nahrazuji například medvědím česnekem, čerstvou bazalkou nebo polníčkem.
Ingredience:
- 1 větší brambora
- 1 půlka větší cukety
- 1 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek utřeného česneku
- hrst polníčku
- bazalka
- olej
Postup:
Všechny ingredience smícháme a dle libosti velké placky opékáme po obou stranách na rozpáleném oleji. Placky ještě hojně ozdobíme polníčkem. Pokud chceme ještě zdravější verzi, bramboráky můžeme opéci v troubě na pečícím papíře, jen je pokapeme olivovým olejem. Troubu nejprve předehřejete na 200 stupňů, opékáme cca 20 minut.
Když se sejdou dvě sezónní suroviny, je z toho omáčka z hub a cukety!
Cukety právě dozrávají a s houbami je to jak kdy. Záleží na množství srážek a teplotě, která přijde poté. Já obvykle štěstí mívám, neboť už přesně vím kam a kdy pro jaké druhy jít. V kuchyni se tak sešla cuketa ze zahrádky mé kolegyně a mix hub z lesa za chalupou. Napadla mě omáčka z nich. Téměř bez mouky, lehce pikantní a podávaná s bulgurem, což je předvařená nalámaná pšenice, která se používá obdobně jako rýže či kuskus a koupíte ho běžně ve všech větších supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.
Ingredience (množství asi pro 2 osoby)
- 200 g čerstvých hub
- 1 menší cuketa
- 1 menší cibule
- 100 ml vroucí vody
- chilli koření
- sůl
- 2 lžíce másla
- ½ kelímku smetany
- 1 lžička medu
- ½ lžičky citronové šťávy
Postup:
Na másle na pánvi orestujeme dozlatova cibuli, přidáme kousky cukety, očištěných pokrájených hub, promícháme a chvíli restujeme. Podlijeme asi 100 ml vroucí vody a dusíme do vypaření vody a změknutí všech surovin. Poté vlijeme smetanu, přidáme sůl, chilli, med a citronovou šťávu, vše promícháme, krátce prohřejeme. Směs můžeme lehce zahustit lžící hladké mouky. K omáčce se skvěle hodí například bulgur, který se vaří cca 15 – 20 minut ve vroucí osolené vodě.
Vyzkoušejte také: domácí chipsy z cukety
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 3.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x