2 tipy, jak jednoduše zpracovat medvědí česnek
23. březen 2016 Karolína Recepty 12710 zobrazení 497 slovChuťově je velmi podobný klasickému česneku, jen při tepelné úpravě nehořkne, což je jeho výhodou. Některé pokrmy vypadají mnohem lépe, když jsou v nich zelené listy medvědího česneku než kousky česneku klasického. My jsme si pro vás připravili 2 způsoby, jak tuto bylinku zpracovat.
Medvědí česnek - dá se pěstovat na balkoně v truhlíku i volně na záhonku, najdete ho růst i na louce nebo v lese.
Ingredience na pastu:
- 200 g medvědího česneku
- 6-8lžic olivového oleje
- 20 g soli (1 polévková lžíce)
Postup:
Medvědí česnek důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vložíme do mixeru, přidáme 6-8 lžic olivového oleje a polévkovou lžíci soli. Vše rozmixujeme na jemnou kaši. Plníme do zavařovacích skleniček, navrch nalijeme ještě 1cm oleje, aby listy nehnědly a déle se uchovaly. Pastu z medvědího česneku uchováváme v chladu, kde vydrží až 6 měsíců. Takto připravenou pastu můžeme využít na dochucování omáček, polévek, pomazánek a skvěle se hodí i na zdobení pokrmů teplé a studené kuchyně. Pasta ani časem neztrácí aroma a chuť medvědího česneku.
Ingredience na bylinkový špenát:
- 300g listového špenátu
- 100g kopřiv
- 75g medvědího česneku
- 1 hrst ostatních bylinek (bazalka, oregano, rukola, pažitka)
- 50g másla
- 1 cibulka
- 1 vejce
- 75ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
Postup:
Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme nahrubo nasekané bylinky, necháme 1-2 minuty orestovat a zalijeme 200ml vody nebo zeleninového vývaru. Špenát a bylinky prováříme 5 minut a podle chuti osolíme a opepříme. Do misky si rozmícháme smetanu s vejcem, vlijeme do směsi a mícháme. Až se vejce zatáhne a smetana zhoustne (maximálně 5 minut), je hotovo. Recept na bylinkový špenát se skvěle hodí k pečeným masům jako alternativa klasického špenátu. Bylinky dodají této příloze nový rozměr chuti.
Máte i vy nějaký recept, kam se přidává medvědí česnek? Napište nám ho na facebook! Budeme rádi, pokud se o tyto tipy podělíte se svými přáteli!
Vyzkoušejte také báječnou polévku z medvědího česneku od Evy.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Karolína
Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.
Hodnocení
Hodnocení: 3.25 hvězdiček / Hodnoceno: 12x