Ani se šípkovou, ani se zelím! My si z divočáka připravíme sekanou!
4. únor 2016 Magda Recepty 10204 zobrazení 284 slovSezona mysliveckých honů a plesů je již skončena, ale milovníkům zvěřiny právě nyní nastává nejoblíbenější část roku. Možností, jak sehnat maso z divočáka je ke konci zimy opravdu mnoho. Jak připravit rychlý, vydatný a lahodný pokrm z divokého prasete? Není třeba ani péct se zelím, ani vařit se šípkovou omáčkou, ale můžete si připravit skvělou sekanou. Přinášíme osvědčený recept.
Potřebujeme na 4 porce: 700g masa z kance (ideálně plec), 300g hovězího zadního masa, 100g anglické slaniny, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, lžičku majoránky, 2 vejce, špetku jalovce, divoké koření, sůl, pepř, strouhanku
Postup
Maso z divočáka a hovězí nejprve zbavíme povrchových blan, nakrájíme na menší kousky a umeleme najemno. Mlýnkem na maso necháme projít také sekanou a cibuli. Vše dáme do jedné velké misky. Stroužky česneku utřeme se solí a také přidáme k masu. Do hmoždíře si dáme divoké koření a rozdrtíme jej najemno společně s jalovcem a přidáme k masu. Pozor na to, abyste jalovce nedali příliš mnoho. Sekaná by pak mohla zhořknout. Celou směs pak dochutíme ještě majoránkou, pepřem a případně solí. Vše smícháme dohromady a necháme 2 hodiny uležet, aby se chutě vzájemně propojily.
Pak do směsi masa přidáme 2 vejce, zamícháme a zahustíme strouhankou dle potřeby. Tvarujeme 2 válečky o průměru cca. 8 centimetrů. Válečky sekané vložíme na plech, podlijeme trochou vody a vložíme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme 40 minut a pak můžeme podávat.
Tip: před krájením nechte sekanou alespoň 5-10 minut stát venku z trouby. Bude se mnohem lépe krájet. Okraje se trochu zatáhnou.
Autor: Magda
Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.
Hodnocení
Hodnocení: 3.57 hvězdiček / Hodnoceno: 14x