„Božský“ borůvkový koláč z kynutého těsta – bez vážení, stačí jen hrnek
22. červen 2016 Karolína Recepty 19166 zobrazení 539 slovSezona borůvek právě začíná. I když je sběr borůvek titěrnou prací, rozhodně se vyplatí. Jestliže chcete mít zásoby borůvek po celý rok, zavařujte a dělejte marmelády. Část si ale nechte čerstvých a připravte si lahodný dezert.
Naším tipem na dezert s borůvkami je nadýchaný borůvkový koláč z kynutého těsta. K přípravě nepotřebujete ani váhu, všechny ingredience jsou na hrnky. Množství je na dortovou formu. Pokud byste dělali buchtu na plech, potřebujete dvojnásobek všech ingrediencí.
Ingredience:
na těsto a náplň:
- 1,5 hrnku hrubé mouky
- 0,5 hrnku cukru
- 0,5 hrnku vlažného mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 0,5 sáčku sušeného droždí
- 1 vejce
- citrónová kůra
- špetka soli
- 2 hrnky borůvek
na drobenku:
- 1 díl hrubé mouky
- 1 díl másla
- 1 díl cukru
Postup:
Do větší misky si smícháme mouku, cukr, droždí, sůl, citronovou kůru a promícháme. Máslo si dáme rozpustit a přidáme do něj mléko a vejce. Důkladně promícháme a nalijeme do misky k mouce. Rukou nebo vařečkou vše prohněteme společně, přikryjeme vlažnou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím si připravíme drobenku. Do mísy dáme změklé máslo, cukr a mouku a vše společně propracujeme. Do vymazané a vysypané formy dáme těsto. Namočenýma rukama řádně rozprostřeme. Posypeme borůvkami a navrch drobenkou. Pečeme 35 minut ve vyhřáté troubě na 175 °C.
Máte rádi rychlé hrnkové recepty? Vyzkoušejte ještě tyto:
Jestliže se s vážením nechete zdržovat u žádného pečení a vaření, bude se vám určitě zamlouvat náš článek Vážení bez váhy. Najdete v něm přesné přepočty "gramů na lžíce" a "decilitrů na hrnky".
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Karolína
Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.
Hodnocení
Hodnocení: 3.38 hvězdiček / Hodnoceno: 29x