Co s vykoledovanými vejci? Udělejte si domácí vaječnou tlačenku!
18. březen 2016 Karolína Recepty 4487 zobrazení 433 slovMáte doma malého koledníka, který každoročně na Velikonoční pondělí vyráží koledovat a vrací se s plným košíkem vajec? Nevíte si rady, co se všemi těmi vařenými vejci udělat, abyste nemuseli týden po velikonocích snídat, svačit a večeřet chléb s máslem a vejcem nebo vaječnou pomazánku? Vyzkoušeli jste už vaječnou tlačenku? Její příprava není složitá a výsledek stojí za to!
Vaječná tlačenka byla dříve často připravovaným pokrmem v mnoha domácnostech. V každém kraji má vaječná tlačenka svá specifika. My si ji připravíme podle osvědčeného babiččina receptu.
Ingredience:
- 7 vajec vařených na tvrdo
- želatina na přípravu vaječné tlačenky
- sklenička sterilované zeleniny
- 150g měkkého salámu
- 150g eidamu
- 1 cibuli
- 200g majonézy
- bylinky
- 150ml vody
- sůl
- pepř
Postup:
Sterilovanou zeleninu vyberte podle vlastní chuti. Ideální je směs papriky, hrášku, mrkve a okurky. Zeleninu scedíme, ale nálev nevyléváme, ten bude ještě potřeba. Zeleninu s vajíčky nakrájíme na kostičky, cibuli najemno a vložíme do misky. Salám a sýr nahrubo nastrouháme a přidáme k zelenině. Podle návodu na sáčku s přípravou želatiny nalijeme do hrnce lák ze zeleniny a zbytek dolijeme vodou. Ohřejeme vodu těsně pod bod varu a vmícháme obsah sáčku – NEVAŘÍME.
Do hrnce pak přidáme zeleninu, sýr a salám z misky, osolíme, opepříme, doplníme nahrubo nasekanými bylinkami. Důkladně vše promícháme, nakonec přidáme i majonézu a nalijeme do formy. Formičku vložíme do lednice a necháme 24 hodin ztuhnout.
Podívejte se na další velikonoční recepty – máme pro vás recept na velikonočního beránka i tradiční nádivku.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Karolína
Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.
Hodnocení
Hodnocení: 4.33 hvězdiček / Hodnoceno: 6x