Co zkusit místo klasické bramborové kaše bramborové pyré s dýní Hokaido?
13. duben 2016 Eva Recepty 3881 zobrazení 550 slovDýni má stále hodně lidí spojenou jen s džemy a kompoty. V poslední době se ale skloňuje ve všech pádech. Je totiž levná, zdravá a dá se využít do polévek, omáček, do sladkého koláče nebo ji můžete prostě jen oloupanou, osolenou a pokapanou olivovým olejem opéci. Máme pro vás recept na lahodné pyré! Připravíme si ho s marinovaným tofu a quacamole.
Dýně je skutečně vitamínová bomba. Je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou také vápník, hořčík, fosfor, draslík a vitamíny A, B, C. Pomáhá při onemocnění slinivky, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Konzumace dýně je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
Guacamole je tradiční mexická omáčka s avokádem, která slouží jako dip k dalším pokrmům. Zabydlela se po celém světě a my si o ní jindy povíme víc. K tomuto receptu nutná není, ale měla jsi ji právě doma a tak jsem zaexperimentovala a trochu přidala k pyré s tofu. A vyšlo to!
Ingredience:
- 500 g brambor
- 500 g dýně
- 50 ml smetany
- lžička másla
- balíček uzeného tofu
- 1 zralé měkké avokádo
- 1 rajče
- 1 šalotka
- 1 polévková lžíce šťávy z citronu
Brambory a dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme doměkka. Uvařené suroviny scedíme, přidáme máslo, sůl, smetanu či mléko a popřípadě ještě čerstvé bylinky, máte-li nějaké po ruce. Tyčovým mixérem umixujeme vše dojemna. Můžeme použít i klasické šťouchadlo na brambory.
Tofu nakrájíme na plátky a chvíli opečeme po obou stranách dozlatova na rozpáleném olivovém nebo jiném oleji. Uzené tofu je již slané a chuťové výrazné, tedy není nutné ho solit či jinak kořenit. Pokud byste kupovali tofu natural, což je tofu přírodní, je lepší si ho den předem naložit do oleje, koření a soli. Samotné je dost nevýrazné.
Měkké zralé avokádo rozpůlíme, vyndáme jádro a do misky vyloupeme lžící obsah ovoce. Ano! Avokádo patří překvapivě mezi ovoce. Přidáme na kostičky nakrájené rajče, nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Hledáte i další recepty bez masa? Vyzkoušejte také:
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 4x