Co zkusit místo tradičního masového guláše guláš z hlívy ústřičné?
15. červen 2016 Eva Recepty 4095 zobrazení 459 slovJsem velkou milovnicí hub. Ale na tu správnou sezónu si ještě chvíli počkáme. Naštěstí jsou ale běžně k dostání čerstvé žampiony nebo právě hlíva ústřičná. Skvěle se hodí do polévek, pod maso nebo právě do guláše. Užijte si spojení chutí hub, bylinek a koření!
Hlíva ústřičná je jedlá houba, která roste v trsech na dřevě a pařezech listnatých stromů od října do prosince nebo se pěstuje uměle na slámě či dřevě. Nejen, že je chuťově výborná, ale má i mnoho léčivých účinků.
Působí blahodárně na imunitní systém a metabolismus tuku. Prospívá správné funkci jater, posiluje žíly a odolnost proti virům. Snižuje cholesterol a díky vysokému obsahu D – glukanu se o ní říká, že je elixírem věčného mládí. Po staletí se používá v čínské a japonské medicíně.
Ingredience:
- 3 p. l. rostlinného oleje
- 1 cibule
- 500 g hlívy ústřičné
- 3 stroužky česneku
- 1 p. l. drceného kmínu
- ½ p. l. skořice
- 2 p. l. sladké papriky
- 3 p. l. lžíce špaldové mouky
- 100 ml pasírovaných rajčat nebo protlaku
- rozmarýn
- sůl, pepř
- 600 ml zeleninového vývaru
- ½ p. l. pálivé papriky
Postup:
V hrnci rozpálíme olej a přidáme nadrobno nasekanou cibuli. Krátce ji osmažíme a přidáme na menší kousky nebo proužky nakrájenou hlívu. Promícháme a chvíli orestujeme. Přidáme pasírovaná rajčata, kmín, oba druhy papriky, skořici, nadrobno nasekané lístky rozmarýnu, sůl, pepř a česnek. Vše promícháme a zalijeme vývarem.
Pod pokličkou dusíme asi 25 minut. Na závěr guláš zahustíme dobře rozmíchanou moukou ve vodě. Necháme jej projít varem a je hotovo. Ke guláši se hodí čerstvý chléb nebo jasmínová rýže.
Máte rádi guláše? Vyzkoušejte také tradiční vepřový guláš s perníkem.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 3.25 hvězdiček / Hodnoceno: 4x