Čočkové karbanátky – netradiční proměna klasického jídla, která si vás získá!
27. duben 2016 Eva Recepty 6177 zobrazení 377 slovKdyž jsem byla malá, karbanátky jsme měli doma celkem často. Byly skvělé, ale trochu fádní. Pokaždé stejné. Pokaždé z mletého masa s hořčicí a chlebem nebo s bramborami. Až když jsem si začala vařit sama zjistila jsem, že pokud vyměníme mleté maso například za čočku a ostatní ingredience ponecháme, docílíme skvělých bezmasých karbanátků. Kromě čočkových dělám také mrkvové, brokolicové, cuketové nebo houbové. Fantazii se meze nekladou!
Čočka jedlá nebo též čočka kuchyňská je jednoletá rostlina pocházející z Přední Asie. Pěstuje se kvůli semenům, která jsou v luscích. Po sojových bobech a konopí má třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin. Proto je součástí jídelníčku v tolika zemích. Existuje několik druhů. Může být černá, zelená, žlutá, oranžová či hnědočervená. Lišit se může i ve velikosti semen.
Ingredience:
- 1 nastrouhaný suchý rohlík
- 1 vejce
- 200 g slité vařené čočky
- 1 lžička mletého koriandru
- sůl, pepř
- sušená chilli paprička
- 3 stroužky utřeného česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 menší cibulka opečená dozlatova
Všechny ingredience smícháme, vytvoříme placičky velké dle libosti a po obou stranách je opečeme na rozpáleném oleji či tuku dozlatova. Podávat můžeme s bramborami či chlebem. Doplnit můžeme o hořčici či dip. V tomto případě jsem zvolila dip ze zakysané smetany s trochou citronové šťávy, soli, pepře a chilli papričkou.
Máme pro vás tipy na další recepty bez masa:
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 2.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x