Houbové recepty – připravte si doma rychle 5 labužnických pokrmů

Houbové recepty, Zdroj: Archiv autoraHoubové recepty, Zdroj: Archiv autora
24. červen 2016  Eva   Recepty  6930 zobrazení  1135 slov

Letos začala houbařská sezóna poměrně brzy. Je na čase si představit zajímavé recepty z hub. Překvapí vás skvělou chutí, potěší snadnou přípravou! Máme pro vás recept na mořskou štiku s houbami, hermelín s opečeným hřibem a další. Jako bonus přidáváme tip, jak udělat chuť hub v pokrmu ještě intenzivnější.

Hned na začátek tu pro vás máme jednu cennou radu. Jestliže máte rádi výraznou chuť hub, přidejte do jídla navíc houbový prášek. Získáte ho snadno – stačí houby (nejlépe hřiby s výraznou chutí) usušit a poté rozdrtit na prášek. Ten přidejte do jídla společně s ostatním kořením, tedy na začátku vaření, aby se chuť rozležela.

Reklama


Grilovaný hermelín s opečeným hřibem

Ingredience:

  • hermelín
  • olej
  • grilovací koření
  • pečivo
  • dále potřebujeme Alobal

grilovaný hermelín

Gril nebo troubu rozpálíme. Hermelín potřeme olejem a grilovacím kořením a zabalíme do alobalu. Opékáme cca 10 minut po každé straně. Mezitím si na oleji opečeme tenké plátky hub. Osolíme, opepříme a přidáme špetku mletého kmínu. Orestované plátky položíme na grilovaný hermelín a podáváme s pečivem.

Těstoviny s houbami

Ingredience:

  • 200 g hub
  • 400 g těstovin
  • česnek
  • cibule
  • sůl, pepř
  • olej
  • 100 ml smetany
  • šťáva z citronu, asi 1 p. l.
  • drcený kmín

těstoviny s houbami

Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody s trochou oleje a cca 8 minut vaříme. Mezitím si na větší pánvi s olejem orestujeme pokrájené houby na cibulce a pár stroužcích česneku. Podlijeme trochou vroucí vody, přidáme drcený kmín, pepř a sůl a dusíme doměkka. Na závěr přilijeme smetanu a zakápneme trochou šťávy z citronu. Promícháme s těstovinami. Můžeme posypat parmazánem nebo jiným sýrem.

Vepřové kostky na houbách

Ingredience:

  • 1 kg vepřové pleci
  • 250 g hub
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • kmín
  • čerstvá majoránka
  • sůl
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • pepř

Vepřové na houbách

Do hrnce dáme rozpustit sádlo, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibulku dozlatova. Přidáme na kostky pokrájené maso, necháme zatáhnout, osolíme, opepříme, přidáme kmín a podlijeme vodou. V menším kastrůlku si rozehřejeme trochu tuku, na kterém orestujeme nakrájené houby, osolíme, opepříme, přidáme čerstvou majoránku, necháme chvilku restovat a přidáme k masu. Společně dusíme doměkka. Pak maso s houbami vyndáme z omáčky, kterou zahustíme polohrubou moukou rozmíchanou v troše vody. Vrátíme maso s houbami do hrnce a za pravidelného míchání necháme 10 minut provářet.

Mořská štika s houbovou omáčkou

Ingredience:

  • 1 kg mořské štiky
  • 250 g čerstvých hub
  • 150 g tvrdého sýra
  • cibuli
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • citrón
  • kmín
  • zelenou petrželku

Mořská štika s houbami

Filety z mořské štiky důkladně osolíme a opepříme z obou stran, zakápneme citronovou šťávou a necáme20 minut uležet. Mezitím si nakrájíme cibulku najemno, houby na kousky, posekáme petrželku a nastrouháme sýr. V pánvi na rozpuštěném másle orestujeme filety z ryby (nejprve stranou s kůží dolů) a když je ryba zatažená, dáme jí do mírně vyhřáté trouby dojít. Do výpeku v pánvi přidáme trochu másla, zpěníme cibulku, orestujeme houby, osolíme, přidáme kmín, nasekanou petrželku, podlijeme vodou a 6 minut necháme dusit a redukovat. Nakonec ještě zjemníme máslem. Pak dáme houby na talíř, položíme přes ně filetu z mořské štiky a posypeme sýrem.

Smažené houbové řízky s bramborovo-bazalkovým pyré

Ingredience:

  • očištěné houby
  • strouhanka
  • vejce
  • hladká mouka
  • brambory
  • olej
  • máslo
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř

Houbové řízečky

Očištěné hlavy hub nakrájíme na plátky a připravíme na obalování v klasickém trojobalu. Nejprve v mouce následně v rozšlehaném vejci se solí a pepřem a nakonec ve strouhance. Jako klasické masové řízky opečeme dozlatova po obou stranách. Abychom ulehčili žaludku, vysušíme řízky papírovým ubrouskem pro odstranění zbytečného tuku. Oloupané na kousky pokrájené brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. V hrnci je s máslem a lístky čerstvé bazalky umixujeme do jemného pyré. Můžeme ho zjemnit polévkovou lžící smetany nebo mléka a dle chuti osolit a opepřit.

Líbily se Vám recepty?

Potěší nás, pokud je podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo je někomu pošlete e-mailem. Nebo o nich prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 4.14 hvězdiček / Hodnoceno: 7x


Komentáře