Houbové recepty – připravte si doma rychle 5 labužnických pokrmů
24. červen 2016 Eva Recepty 6930 zobrazení 1135 slovLetos začala houbařská sezóna poměrně brzy. Je na čase si představit zajímavé recepty z hub. Překvapí vás skvělou chutí, potěší snadnou přípravou! Máme pro vás recept na mořskou štiku s houbami, hermelín s opečeným hřibem a další. Jako bonus přidáváme tip, jak udělat chuť hub v pokrmu ještě intenzivnější.
Hned na začátek tu pro vás máme jednu cennou radu. Jestliže máte rádi výraznou chuť hub, přidejte do jídla navíc houbový prášek. Získáte ho snadno – stačí houby (nejlépe hřiby s výraznou chutí) usušit a poté rozdrtit na prášek. Ten přidejte do jídla společně s ostatním kořením, tedy na začátku vaření, aby se chuť rozležela.
Grilovaný hermelín s opečeným hřibem
Ingredience:
- hermelín
- olej
- grilovací koření
- pečivo
- dále potřebujeme Alobal
Gril nebo troubu rozpálíme. Hermelín potřeme olejem a grilovacím kořením a zabalíme do alobalu. Opékáme cca 10 minut po každé straně. Mezitím si na oleji opečeme tenké plátky hub. Osolíme, opepříme a přidáme špetku mletého kmínu. Orestované plátky položíme na grilovaný hermelín a podáváme s pečivem.
Těstoviny s houbami
Ingredience:
- 200 g hub
- 400 g těstovin
- česnek
- cibule
- sůl, pepř
- olej
- 100 ml smetany
- šťáva z citronu, asi 1 p. l.
- drcený kmín
Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody s trochou oleje a cca 8 minut vaříme. Mezitím si na větší pánvi s olejem orestujeme pokrájené houby na cibulce a pár stroužcích česneku. Podlijeme trochou vroucí vody, přidáme drcený kmín, pepř a sůl a dusíme doměkka. Na závěr přilijeme smetanu a zakápneme trochou šťávy z citronu. Promícháme s těstovinami. Můžeme posypat parmazánem nebo jiným sýrem.
Vepřové kostky na houbách
Ingredience:
- 1 kg vepřové pleci
- 250 g hub
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- kmín
- čerstvá majoránka
- sůl
- 2 lžíce polohrubé mouky
- pepř
Do hrnce dáme rozpustit sádlo, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibulku dozlatova. Přidáme na kostky pokrájené maso, necháme zatáhnout, osolíme, opepříme, přidáme kmín a podlijeme vodou. V menším kastrůlku si rozehřejeme trochu tuku, na kterém orestujeme nakrájené houby, osolíme, opepříme, přidáme čerstvou majoránku, necháme chvilku restovat a přidáme k masu. Společně dusíme doměkka. Pak maso s houbami vyndáme z omáčky, kterou zahustíme polohrubou moukou rozmíchanou v troše vody. Vrátíme maso s houbami do hrnce a za pravidelného míchání necháme 10 minut provářet.
Mořská štika s houbovou omáčkou
Ingredience:
- 1 kg mořské štiky
- 250 g čerstvých hub
- 150 g tvrdého sýra
- cibuli
- máslo
- sůl
- pepř
- citrón
- kmín
- zelenou petrželku
Filety z mořské štiky důkladně osolíme a opepříme z obou stran, zakápneme citronovou šťávou a necáme20 minut uležet. Mezitím si nakrájíme cibulku najemno, houby na kousky, posekáme petrželku a nastrouháme sýr. V pánvi na rozpuštěném másle orestujeme filety z ryby (nejprve stranou s kůží dolů) a když je ryba zatažená, dáme jí do mírně vyhřáté trouby dojít. Do výpeku v pánvi přidáme trochu másla, zpěníme cibulku, orestujeme houby, osolíme, přidáme kmín, nasekanou petrželku, podlijeme vodou a 6 minut necháme dusit a redukovat. Nakonec ještě zjemníme máslem. Pak dáme houby na talíř, položíme přes ně filetu z mořské štiky a posypeme sýrem.
Smažené houbové řízky s bramborovo-bazalkovým pyré
Ingredience:
- očištěné houby
- strouhanka
- vejce
- hladká mouka
- brambory
- olej
- máslo
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř
Očištěné hlavy hub nakrájíme na plátky a připravíme na obalování v klasickém trojobalu. Nejprve v mouce následně v rozšlehaném vejci se solí a pepřem a nakonec ve strouhance. Jako klasické masové řízky opečeme dozlatova po obou stranách. Abychom ulehčili žaludku, vysušíme řízky papírovým ubrouskem pro odstranění zbytečného tuku. Oloupané na kousky pokrájené brambory uvaříme doměkka v osolené vodě. V hrnci je s máslem a lístky čerstvé bazalky umixujeme do jemného pyré. Můžeme ho zjemnit polévkovou lžící smetany nebo mléka a dle chuti osolit a opepřit.
Líbily se Vám recepty?
Potěší nás, pokud je podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo je někomu pošlete e-mailem. Nebo o nich prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 4.14 hvězdiček / Hodnoceno: 7x