Hrnková mramorová bábovka s kombinací chutí citronu a čokolády

bábovka, Zdroj: Archiv autorabábovka, Zdroj: Archiv autora
26. duben 2016  Karolína   Recepty  11099 zobrazení  583 slov

Bábovka je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších českých moučníků. Dá se dělat na desítky způsobů – existují tvarohové bábovky, olejové bábovky, kynuté, nekynuté, bílé, tmavé, mramorové nebo i slané varianty. Z estetického hlediska ale nejlépe vypadá bábovka mramorová. Kombinace světlého a tmavého těsta vypadá dobře vcelku i nakrájená. A právě recept na mramorovou bábovku vám přinášíme. Patří k těm velmi snadným!

U mramorových bábovek je velmi důležité, aby každá jejich tmavá i světlá část chutnaly odlišně, ale vzájemně se doplňovaly. My jsme zvolili pro světlé těsto chuť citrónovou a pro tmavé těsto chuť kvalitní čokolády. Vynikající je ale také kombinace bílé čokolády ve světlém těstě a pomeranče v těstě tmavém.

Reklama


Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 1citron
  • kakao
  • čokoláda (alespoň 70%)
  • rozinky
  • moučkový cukr na posypání
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do velké misky si smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. K tomu přidáme vejce, tuk, mléko a dobře promícháme, aby v těstě nezůstávaly hrudky. Těsto by mělo mít řidší konzistenci. Pokud ne, přidejte ještě mléko. Těsto rozdělíme do dvou misek. Do jedné misky přidáme šťávu a nastrouhanou kůru z citronu. Do druhé misky dáme kakao, nasekanou čokoládu a rozinky.

Do vysypané formy střídavě lijeme oba druhy těsta. Alespoň 2 patra tmavé i světlé barvy, aby kontrast vynikl. Pečeme v troubě předehřáté na 160°C cca 45 minut. Po upečení necháme bábovku 5 minut ustát a pak vyklepneme z formy.

Tip: Jestli chcete mít povrch bábovky křupavý, vymažte formu větším množstvím másla.

Další inspirace na výborné domácí moučníky:

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)

 

http://www.domacikuchyne.cz/recepty/lahodne-medove-rezy-s-boruvkovou-marmeladou.html

Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 2.86 hvězdiček / Hodnoceno: 7x


Komentáře