Hummus není žádný humus, ale úžasná cizrnová pochoutka plná bílkovin
9. duben 2016 Eva Recepty 2666 zobrazení 387 slovPoprvé jsem hummus jedla v Israeli. Byla to láska na první ochutnání. Časem jsem zjistila, že je nepostradatelný i v arabské kuchyni a v poslední době se mu zalíbilo konečně i u nás. Lidé si ho buď vyrábějí doma nebo ho můžete koupit v plastových miskách v obchodech se zdravou výživou či ve větších supermarketech.
Hummus je skvělým zdrojem železa, vitamínů řady B, obsahuje proteiny a vlákninu. Snižuje v těle cholesterol a je tak dobrou prevencí kardiovaskulárních chorob. Jeho prospěšné vlastnosti se projevují i navenek. Zlepšuje třeba pleť a kvalitu vlasů.
Jeho příprava je velmi jednoduchá a nezabere moc času. Jen je lepší cizrnu naložit přes noc do studené vody.
Ingredience:
- 250 g cizrny
- 1 polévková lžíce (déle pl) olivového oleje
- 3 pl tahini (sezamová pasta k dostání v obchodech se zdravou výživou)
- 1 pl čerstvé citronové štávy
- utřený stroužek česneku
- sůl
- mletá paprika
- petržel
Balíček cizrny namočíme přes noc do vody. Vodu slijeme, k cizrně přilijeme čistou vodu a do změknutí, což je zhruba 40 minut, ji vaříme. Poté ji znovu slijeme a přidáme lžíci olivového oleje. Důkladně rozmixujeme. Následně přidáme sezamovou pastu a znovu mixujeme do jemné kaše. Pokud by byla pomazánka příliš tuhá, můžeme použít zředění trochu vlažné vody.
V konečné fázi přidáme sůl, citronovou šťávu a kdo chce může přidat i česnek. Vše důkladně promícháme. Na ozdobení můžeme použit mletou papriku nebo petržel. Hummus necháme odpočinout v lednici. Je skvělý k pečivu a k čerstvé zelenině.
Skvěle se hodí jako pohoštění pro hosty, přičemž se doprostřed hummusu vytvoří lžící jemná prohlubeň, do které nalijete trochu olivového oleje, posypete třeba již zmiňovanou paprikou a nabíráte pomazánku hranolkami z čerstvé zeleniny.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 4.33 hvězdiček / Hodnoceno: 6x