Klasický rybízový koláč je letní evergreen. Naučte se snadný recept!
2. srpen 2016 Eva Recepty 6573 zobrazení 799 slovRybíz není třeba nijak zvlášť představovat. Že je zdravý, ví asi také téměř každý. Černý, červený i bílý je plný Vitamínu C, vlákniny, vápníku, železa, manganu, draslíku a zinku, přičemž černý má zhruba třikrát více „céčka“ než červený. Nově je vyšlechtěna i růžová odrůda, jejíž bobule jsou mnohem sladší. Připravte si z rybízu skvělý koláč, který je ideální pochoutkou pro léto!
Nálev z listů nebo bobulí zlepšuje krevní tlak, pomáhá při oslabení organismu nebo zánětech močových cest či ledvin, posiluje cévy, zrak nebo unavené oči.
Ingredience na koláč:
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 menší sklenička vanilkového cukru
- 100 g změklého másla
- 3 skleničky polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- citrónová kůra z jednoho citrónu
- 1 sklenička mléka
- 500 g rybízu bez stopek
Na drobenku budeme potřebovat: 100 g změklého másla, 80 g hrubé mouky, 60 g třtinového cukru
Vejce, máslo a vanilkový cukr důkladně promícháme nebo umixujeme v mixéru. Poté přidáme mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, mléko a žloutek a znovu umixujeme nebo důkladně promícháme v jemné těsto. Koláčovou formu nebo jinou oblíbenou pečící nádobu vymažeme máslem a jemně zasypeme hrubou moukou, vylijeme těstem a posypeme rybízem. V míse si čistými rukami „užmouláme“ drobenku, nebo chcete-li žmolenku, kterou rovnoměrně poklademe na koláč. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 40 minut.
Máte rádi pečení? Vyzkoušejte také borůvkový koláč z kynutého těsta či rychlý jahodový koláč.
TIP: Všechny letní dezerty budou chutnat ještě lépe, když k nim přidáte domácí zmrzlinu. Zde pro vás máme recept na domácí smetanovou zmrzlinu.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 4x