Kosmatice – květ černého bezu v křupavém těstíčku! Snadný recept, vynikající chuť!
1. červen 2016 Karolína Recepty 6992 zobrazení 396 slovZřejmě nejznámější pochoutkou z květu černého bezu je šťáva nebo limonáda. Víte ale, že rozkvetlý černý bez se dá připravit i jako lahodný pokrm? Stačí si připravit těstíčko, ve kterém se květy obalí a na světě je Kosmatice.
Na přípravu Kosmatice sbíráme celá květenství bezu i s kouskem stopky. Dá se připravovat jako slaná i sladká varianta.
Ingredience:
- květy černého bezu
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- 2 lžíce škrobu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli
- olej na smažení
Postup:
Do misky si nalijeme mléko, do kterého rozklepneme vejce, osolíme a postupně vmícháme mouku a škrob. Vzniklé těsto by mělo mít podobnou konzistenci, jako těsto na palačinky. Květy černého bezu uchopíme za stopku a položíme do těstíčka. Květy jsou lehké a do těstíčka jim musíme občas pomoci lžičkou, aby bylo obalené celé květenství. Vyndáme z těstíčka a okamžitě vkládáme do pánve s rozehřátým olejem. Když je Kosmatice na pánvi, odstřihneme z vrchní části stopku. Smažíme dozlatova z obou stran.
Slanou variantu Kosmatice podáváme se zeleninou – čerstvou i sterilovanou. Kosmatice na sladko ještě můžeme po usmažení obalit ve skořicovém cukru.
Máte rádi chuť černého bezu? Máme pro vás recept na sirup z černého bezu. Jestliže rádi používáte bylinky, podívejte se také na recept na rychlý jitrocelový sirup a pampeliškový med.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Karolína
Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.
Hodnocení
Hodnocení: 3.5 hvězdiček / Hodnoceno: 4x