Máte rádi českou klasiku? Rozhodně vyzkoušejte tradiční švestkové knedlíky!
17. srpen 2016 Karolína Recepty 2982 zobrazení 374 slovČeská gastronomie je velmi pestrá. Neustále se vyvíjí a vznikají nové pokrmy, nebo alespoň nové technologie přípravy klasických pokrmů. Některé recepty ale není třeba měnit. Třeba jako tento – klasické švestkové knedlíky.
Existují různé varianty, jak švestkové knedlíky připravit. Liší se především v použitém těstě. Tradiční recept je z těsta bramborového, nikoliv tvarohového, jak by se mohlo zdát.
Ingredience:
- 600 g vařených brambor
- 200 g hrubé mouky
- 70 g dětské krupičky
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- čerstvé švestky
- mletý mák
- cukr moučka
- máslo
- hladká mouka na vyválení těsta
Postup:
Den před přípravou si uvaříme brambory, aby stihly dostatečně vychladnout. Řádně omyjeme a vypeckujeme švestky. Brambory oloupeme a do velké misky nastrouháme najemno. Osolíme, přidáme hrubou mouku, krupičku a vejce. Rukama vypracujeme hutné těsto, které na pomoučeném válu rozválíme na výšku přibližně 1 cm. Těsto nakrájíme na čtverce.
Velikost čtverců záleží na velikosti švestek. Vždy 1 švestka do knedlíku. Knedlíky důkladně zabalíme a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme, dokud knedlíky nevyplavou na povrch – přibližně 10 minut.
Knedlíky dáváme na talíř ještě horké. Posypeme mletým mákem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Máte přebytek švestek a nevíce co s nimi? Podívejte, jak zavařit švestky.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Karolína
Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.
Hodnocení
Hodnocení: 4.2 hvězdiček / Hodnoceno: 5x