Na velikonoční tabuli nesmí chybět Boží milosti
22. březen 2016 Magda Recepty 20594 zobrazení 437 slovStejně tak jako Vánoce i velikonoční svátky mají své cukroví. Na Velikonoce se nepřipravují vanilkové rohlíčky, pracny nebo linecké cukroví, ale Boží milosti. Jednoduchý moučník z křehkého a lahodného těsta, který je už stovky let součástí slavnostních velikonočních tabulí. Máme pro vás tradiční recept přímo z babiččiny kuchařky.
Boží milosti se dají připravit pečením v troubě i smažením v oleji. Tradiční jsou smažené, ale pečené v troubě jsou zdravější.
Ingredience:
- 13 lžic (1,5 hrnku hladké mouky)
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce cukru
- 2 žloutky
- 2 lžíce bílého vína
- 5 lžic zakysané smetany
- citronová kůra z poloviny citrónu
- sůl
- olej na smažení
- cukr moučka smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení
Postup:
Mouku prosejeme do větší mísy, smícháme s máslem, cukrem, žloutky, vínem, zakysanou smetanou, citronovou kůrou a špetkou soli. Ručně nebo v robotu vypracujeme do hladkého těsta. Až se těsto přestane lepit ke stranám mísy, dáme jej na 30 minut vychladit do lednice. Pak na pomoučeném válu celé těsto rozválíme na plát o tloušťce 4-5mm. Rádýlkem vytvarujeme vhodný tvar. Klasickým tvarem Božích milostí je čtverec přibližně 5x5cm. Fantazii se ale meze nekladou. Uprostřed Boží milosti nařízneme alespoň dvěma zářezy a teprve poté přejdeme na tepelnou úpravu.
Při pečení Božích milostí v troubě nejprve rozehřejeme troubu na 180 stupňů, Boží milosti vložíme na pečící papír a pečeme 15 minut dozlatova. Pokud budeme tento recept smažit, smažíme dorůžova obou stran. Obalíme v moučkovém cukru a nachystáme na tác.
Co ještě nesmí na velikonočním stole chybět? No přeci beránek!
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Magda
Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.
Hodnocení
Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 21x