Na velikonoční tabuli nesmí chybět Boží milosti

Boží milosti, Zdroj: Archiv autoraBoží milosti, Zdroj: Archiv autora
22. březen 2016  Magda   Recepty  20594 zobrazení  437 slov

Stejně tak jako Vánoce i velikonoční svátky mají své cukroví. Na Velikonoce se nepřipravují vanilkové rohlíčky, pracny nebo linecké cukroví, ale Boží milosti. Jednoduchý moučník z křehkého a lahodného těsta, který je už stovky let součástí slavnostních velikonočních tabulí. Máme pro vás tradiční recept přímo z babiččiny kuchařky.

Boží milosti se dají připravit pečením v troubě i smažením v oleji. Tradiční jsou smažené, ale pečené v troubě jsou zdravější.

Reklama


Ingredience:

  • 13 lžic (1,5 hrnku hladké mouky)
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce bílého vína
  • 5 lžic zakysané smetany
  • citronová kůra z poloviny citrónu
  • sůl
  • olej na smažení
  • cukr moučka smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení

Postup:

Mouku prosejeme do větší mísy, smícháme s máslem, cukrem, žloutky, vínem, zakysanou smetanou, citronovou kůrou a špetkou soli. Ručně nebo v robotu vypracujeme do hladkého těsta. Až se těsto přestane lepit ke stranám mísy, dáme jej na 30 minut vychladit do lednice. Pak na pomoučeném válu celé těsto rozválíme na plát o tloušťce 4-5mm. Rádýlkem vytvarujeme vhodný tvar. Klasickým tvarem Božích milostí je čtverec přibližně 5x5cm. Fantazii se ale meze nekladou. Uprostřed Boží milosti nařízneme alespoň dvěma zářezy a teprve poté přejdeme na tepelnou úpravu.

Při pečení Božích milostí v troubě nejprve rozehřejeme troubu na 180 stupňů, Boží milosti vložíme na pečící papír a pečeme 15 minut dozlatova. Pokud budeme tento recept smažit, smažíme dorůžova obou stran. Obalíme v moučkovém cukru a nachystáme na tác.

Co ještě nesmí na velikonočním stole chybět? No přeci beránek!

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)

http://www.domacikuchyne.cz/recepty/s-timto-receptem-se-vam-velikonocni-beranek-urcite-povede.html

Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 21x


Komentáře