Nadýchaná velikonoční nádivka s kopřivami, pažitkou a sedmikráskou
17. březen 2016 Petr Recepty 10595 zobrazení 357 slovDodržujete tradice a na Velikonoce nesmí na vašem stole chybět nádivka? Máte starší rodinný recept, ale rádi byste vyzkoušeli něco nového a kreativního? Přinášíme recept na velikonoční nádivku, která je lehká, vzdušná a provoněná jarními bylinkami.
Lehkost nádivky snadno dosáhneme vyšleháním bílků. Jako bylinky jsme zvolili kopřivy, sedmikrásky a pažitku. Všechny tyto květiny a bylinky jsou na jaře v ranné fázi vzrůstu a mají nejjemnější tóny chutí.
Ingredience:
- 10 rohlíků (včerejších)
- 100g uzeného masa
- 6 vajec
- 2 hrsti bylinek (směs kopřiv, pažitky a sedmikrásek)
- 150ml mléka
- sůl
- pepř
- 150ml mléka
- muškátový oříšek
Postup:
Rohlíky si nakrájíme na stejné kostky o velikosti přibližně 1x1cm. Dáme do misky, zalijeme mlékem a promícháme, aby se mléko dostalo ke všem kostičkám. Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Žloutky dáme k rohlíkům, z bílků v samostatné misce ušleháme sníh. Kopřivy, pažitku a sedmikrásky si nasekáme nahrubo a přidáme do misky s kostkami pečiva. Uzené maso také nakrájíme na menší kostky, než jsou rohlíky.
Chcete, aby chuť masa v nádivce byla intenzivnější? Můžete ho opražit na pánvi. Pokud chcete, aby v nádivce vynikly bylinky, nechte maso bez tepelné úpravy.
Maso vmícháme do směsi rohlíků, okořeníme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Nakonec přidáme také sníh z bílků a vkládáme do zapékací misky. Misku důkladně vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pečeme na 150°C přibližně 25-30 minut.
Podívejte se na naše další tradiční velikonoční recepty, třeba na velikonočního beránka.
Autor: Petr
Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.
Hodnocení
Hodnocení: 2.25 hvězdiček / Hodnoceno: 12x