Nadýchané dukátové buchtičky s krémem. Zavzpomínejte na dětská léta s klasikou!
28. duben 2016 Karolína Recepty 32566 zobrazení 521 slovTento jednoduchý sladký pokrm je bezpochyby českou klasikou, která je oblíbená v celé střední Evropě. V dnešní době nadvlády zmrazených polotovarů již najdeme dukátové buchtičky v mrazáku snad všech obchodů. Tyto polotovary se ale nedají srovnat s chutí a nadýchaností domácích buchtiček. Obětujte trochu času a připravte si domácí buchtičky podle našeho receptu.
V českých domácnostech se zabydlel název krému jako šodó, ovšem nesprávně. Šodó je recept na francouzskou vinnou pěnu, tvořenou především z vína a vajec. My si připravíme recept tak, jak jej všichni známe. Tedy s vanilkovým krémem.
Ingredience
na buchtičky
- 500 g polohrubé mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 2 vejce
- 200 g rozpuštěného másla
- 250 ml vlažného mléka
- 70 g cukru
- citrónová kůra z poloviny citrónu
- špetka soli
na krém
- vanilkový pudink
- vanilkový cukr
- 4 lžíce cukru
- rum
- minimálně 0,5 l mléka
Postup:
Do zadělávací mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, cukr, citronovou kůru, droždí, vejce a důkladně promícháme. Při promíchávání přidáváme do těsta mléko a 100g rozpuštěného másla. Druhou polovinu másla použijeme na vymazání plechu a potřebí buchtiček. Vypracujeme hladké těsto vařečkou, kdy se snažíme do těsta přivést maximální množství vzduchu. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout 30 minut. Pekáč vymažeme máslem. Z vykynutého těsta tvoříme malé kuličky, které po celém obvodu potřeme máslem a skládáme je do pekáče k sobě.
Ne příliš těsně, aby kuličky měly kolem sebe trochu místa – ještě se budou zvětšovat. V pekáči necháme ještě 15 minut kuličky ustát a pak je vložíme do trouby rozpálené na 200°C. Takto pečeme 10 minut a pak snížíme teplotu na 160°C a dopečeme dozlatova. Po upečení necháme chvíli odstát a mezitím si připravíme krém. Příprava krému je velmi podobná uvaření pudinku. Liší se jen ve dvou maličkostech. Do pudinku přidáme více mléka, aby byl řidší a neztuhl a také trochu rumu, aby měl tu správnou chuť.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Karolína
Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.
Hodnocení
Hodnocení: 2.68 hvězdiček / Hodnoceno: 60x