Naučte se dělat vynikající hovězí hamburger s bazalkovým pestem a bylinkami
8. červenec 2016 Petr Recepty 4760 zobrazení 534 slovMilujete grilování? Vyzkoušejte osvědčený recept na hovězí hamburger a vychutnáte si dokonalé spojení hovězího masa a bylinek. I když je ve většině hamburgerů osvědčená kombinace omáček – majonéza, kečup a hořčice, my jsme se rozhodli recept odlišit a malinko osvěžit. Místo těchto omáček používáme domácí bazalkové pesto! Funguje to dokonale!
Abyste si burger opravdu vychutnali, musíte použít kvalitní suroviny. Stěžejní je výběr masa a jeho příprava!
Ingredience na hamburger:
- 800 g hovězího masa (600 g zadního, 200 g předního)
- 4 bulky na hamburger
- 4 listy ledového salátu
- 1 cibule
- 2 nakládané okurky
- 2 rajčata
- 100 g sýru mozzarela
- Sůl
- Pepř
- Tymián
- Oregano
- Pažitka
Na pesto: Bazalka, olivový olej, citrónová kůra
Příprava masa:
Ze všeho nejdříve si připravíme maso, které necháme uležet. Maso nakrájíme na menší kousky a promícháme přední a zadní. Přední maso s více lojem dáváme do burgerů, aby se lépe spojily a na grilu se nerozpadaly. Zároveň maso zůstává šťavnaté. Meleme 2x. Nejprve na hrubším sítu, pak na jemnějším. Ochutíme jen solí, pepřem a nasekanými bylinkami – tymián, pažitka, oregano. Necháme v chladu uležet alespoň 30 minut.
Mezitím máme dostatek času si připravit pesto. Opláchnuté listy bazalky necháme osušit a dáme je do misky, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a zalijeme olivovým olejem. Jemně osolíme a rozmixujeme tyčovým mixerem. Opláchneme i listy salátu, okurku, rajče a cibuli nakrájíme na plátky. Ruce si potřeme olejem a tvarujeme maso.
Kolečka masa by měla mít alespoň o 1,5 - 2 cm větší průměr, než je průměr bulky. Musíme počítat s tím, že se maso zatáhne – smrskne.
Uprostřed masa vytvoříme palcem malý důlek, aby se nezatahovalo dovnitř a vložíme na rozpálený gril. Grilujeme 3-4 minuty z každé strany. Na 1 minutu na gril také dáme opéct i rozkrojenou bulku. Spodní polovinu bulky potřeme bylinkovým pestem, poklademe plátkem salátu, kolečky okurky, cibule a dáme maso. Na maso přijdou plátky rajčete a mozzarely. Přiklopíme vrchní polovinou bulky a můžeme podávat.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Petr
Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.
Hodnocení
Hodnocení: 3.83 hvězdiček / Hodnoceno: 6x