Pečeme bez cukru, zdravě, ale přesto sladce – Špaldová bábovka s Chia semínky a se stevií
6. duben 2016 Magda Recepty 13077 zobrazení 276 slovBábovka – jeden z nejoblíbenějších českých moučníků. Existují desítky originálních variant, jak vyrobit bábovku – tvarohová, mramorová, oříšková, nepečená, ale i slaná a masová. My jsme od čtenářky Lenky dostali recept na novou zdravou variantu bábovky zcela bez cukru, která je i přesto sladká. Špaldová bábovka s Chia semínky nás ohromila.
Právě přírodní sladidlo stévie je přísadou, která dodá bábovce sladkou chuť, ale nepřidá žádné kalorie. Šetřit s ní rozhodně nemusíme.
Ingredience:
- 500g špaldové mouky
- 0,5hrnku Chia semínek
- 1 kypřící prášek
- 3 jablka
- 30g stevie
- 2 vejce
- 500 ml zakysaného podmáslí
Postup:
Do větší mísy si nasypeme mouku, do které rozklepneme 2 vejce, přidáme kypřící prášek, zakysané podmáslí a vše důkladně promícháme. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Podle druhu kyselosti jablek dáváme množství stévie. Čím sladší jablka, tím méně stévie. Nastrouhaná jablka a Chia semínka také dáme do misky a vše znovu důkladně promícháme.
Formu na bábovku vymažeme a vysypeme mletými ořechy, aby se těsto nepřipalovalo. Nalijeme těsto a vložíme do trouby. Pečeme na 170 °C přibližně 30 minut. Ke konci pečení kontrolujeme stav bábovky vpichováním špejle.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Magda
Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.
Hodnocení
Hodnocení: 2.22 hvězdiček / Hodnoceno: 9x