Plněná rajčata s indickou rajčatovou omáčkou – troufnete si?

Plněná rajčata,  Zdroj: Archiv autoraPlněná rajčata, Zdroj: Archiv autora
8. březen 2016  Petr   Recepty  3325 zobrazení  552 slov

Plněná rajčata jsou vynikajícím pokrmem ke svátečním příležitostem. Jedná se o poměrně pracný recept, který vyžaduje zručnost, přesnost a čas, ale výsledek stojí za to. My jsme si pro vás připravili recept a plněná rajčata masovou směsí se sýrem a s indickou rajčatovou omáčkou.

Recept nemůžeme vydávat za zcela indický, protože jsme si ho trochu upravili po svém. V Indii totiž plní rajčata sýrem Paneer. Ten si představíme až později v kategorii Jak vyrobit. Nyní ale zpět k našemu receptu na plněná rajčata.

Reklama


Ingredience:

  • 8 větších rajčat
  • 2 větší cibule
  • 1 červenou cibuli
  • hrst petrželové natě
  • 80g sýru Niva
  • 150g mletého vepřového masa
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička anýzu
  • ½ lžičky chilli
  • 1 lžička koření Garam masala
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý zázvor
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř

Postup:

Ze všeho nejdříve si připravíme rajčata. Ze čtyř rajčat odřízneme vrchní část asi 1 cm od vrcholu. Vnitřní část rajčat vydlabeme lžičkou do misky a propláchneme rajčata vodou. Vnitřky rajčat a odříznuté vrchní části rozmělníme tyčovým mixérem.

Nyní si připravíme náplň do rajčat. Na pánev dáme rozpustit kousek másla, na kterém zpěníme najemno nakrájenou červenou cibulku. Na cibulku přidáme vepřové mleté maso, osolíme, opepříme a necháme zatáhnout. Pak odstavíme z plotny a vmícháme do masa také rozdrobený sýr niva, nasekanou hrst petrželové natě, 1 vejce s důkladně smícháme. Rajčata naplníme směsí a necháme připravená.

Nyní k samotné omáčce. Do hrnce si dáme 4 lžíce oleje, který necháme rozpálit a nejprve na něm orestujeme bobkový list a anýz. Teprve až anýz s bobkovým listem olej ochutí, přidáme restovat také na kostičky nakrájenou cibuli. Na prkénku si mezitím utřeme česnek se stejně velkým množstvím zázvoru, aby vznikla pasta.

Když cibule zezlátne, přidáme k ní koření Garam masala a chilli. Znovu promícháme a přidáme česnekovo-zázvorovou pastu. Necháme restovat ještě 1 minutu a zalijeme rozmixovanými rajčaty. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut.

Mezitím si zbylá 4 rajčata také nakrájíme na kostky a po deseti minutách přidáme do hrnce a zalijeme asi 0,5l vody. Společně vaříme 15 minut a až nyní osolíme a opepříme. Po patnácti minutách dáme do omáčky rajčata a necháme vařit dalších 10 minut. Rajčata poté z omáčky vyjmeme a celou ji rozmixujeme tyčovým mixérem. Nemusí být hladká. Nyní už můžeme podávat.

Ideální příloha k tomuto receptu je kari rýže nebo placky Naan. Recept na jejich přípravu přidáme již příští týden.


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře