Polévka z medvědího česneku. Právě teď je jeho čas!

Polévka z medvědího česneku, Zdroj: Archiv autoraPolévka z medvědího česneku, Zdroj: Archiv autora
31. březen 2016  Eva   Recepty  4183 zobrazení  430 slov

Kamarádka mi přivezla z výletu tašku medvědího česneku a já jsem jí za to vděčná. Od února do května ho najdete ve vlhčích lesích ve většině evropských zemích. Ve chvíli, kdy začne kvést a intenzita vůně začíná slábnout, se již nesbírá. Našli jste medvědí česnek a nevíte, co s ním? Vyzkoušejte svěží jarní polévku!

Medvědí česnek má samá plus. Obsahuje spoustu vitamínu C: Zhruba 150 mg na 100 g medvědího česneku. Má detoxikační účinky, pomáhá při vysokém krevním tlaku, akutních průjmech a zácpě. Je dobrý na chronicky zanesenou pleť, poruchy srdečního rytmu či pro léčbu mykóz a plísní. Pročišťuje ledvinový systém, ničí střevní bakterie a parazity.

Reklama

Ale teď k užití medvědího česneku v kuchyni. Možností, jak ho použít, je spousta.

Představte si ho všude, kde se používá špenát. Nebo ještě lépe špenát a česnek. Slouží vlastně jako dva v jednom.

Hodí se do pesta. Do salátů nebo smoothie. Ve spojení s tvarohem si můžeme udělat báječnou pomazánku. Stejně tak ho můžeme prostě jen spařit, podusit na česneku a podávat s bramborovými noky a sýrem. My si z něj uděláme polévku. Je jednoduchá.

Ingredience:

  • 2 velké brambory
  • 2 hrsti nasekaného medvědího česneku
  • 150ml smetany
  • zeleninový vývar nebo bujón
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • krajíc chleba

Postup:

Oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Dáme je vařit do 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody se zeleninovým bujonem. Přibližně po dvaceti minutách přidáme do hrnce medvědí česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Zhruba po pěti minutách přilijeme smetanu, vše promícháme a ručním tyčovým mixérem umixujeme. Můžeme ozdobit lžící zakysané smetany. Podáváme s chlebovými krutony, které si na sucho nebo na troše másla opečeme na pánvi.

Dobrou zdravou chuť!

Podívejte se ještě na naše 2 další způsoby zpracování medvědího česneku.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 4.17 hvězdiček / Hodnoceno: 6x


Komentáře