Polévka z medvědího česneku. Právě teď je jeho čas!
31. březen 2016 Eva Recepty 4183 zobrazení 430 slovKamarádka mi přivezla z výletu tašku medvědího česneku a já jsem jí za to vděčná. Od února do května ho najdete ve vlhčích lesích ve většině evropských zemích. Ve chvíli, kdy začne kvést a intenzita vůně začíná slábnout, se již nesbírá. Našli jste medvědí česnek a nevíte, co s ním? Vyzkoušejte svěží jarní polévku!
Medvědí česnek má samá plus. Obsahuje spoustu vitamínu C: Zhruba 150 mg na 100 g medvědího česneku. Má detoxikační účinky, pomáhá při vysokém krevním tlaku, akutních průjmech a zácpě. Je dobrý na chronicky zanesenou pleť, poruchy srdečního rytmu či pro léčbu mykóz a plísní. Pročišťuje ledvinový systém, ničí střevní bakterie a parazity.
Ale teď k užití medvědího česneku v kuchyni. Možností, jak ho použít, je spousta.
Představte si ho všude, kde se používá špenát. Nebo ještě lépe špenát a česnek. Slouží vlastně jako dva v jednom.
Hodí se do pesta. Do salátů nebo smoothie. Ve spojení s tvarohem si můžeme udělat báječnou pomazánku. Stejně tak ho můžeme prostě jen spařit, podusit na česneku a podávat s bramborovými noky a sýrem. My si z něj uděláme polévku. Je jednoduchá.
Ingredience:
- 2 velké brambory
- 2 hrsti nasekaného medvědího česneku
- 150ml smetany
- zeleninový vývar nebo bujón
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- krajíc chleba
Postup:
Oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Dáme je vařit do 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody se zeleninovým bujonem. Přibližně po dvaceti minutách přidáme do hrnce medvědí česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek. Zhruba po pěti minutách přilijeme smetanu, vše promícháme a ručním tyčovým mixérem umixujeme. Můžeme ozdobit lžící zakysané smetany. Podáváme s chlebovými krutony, které si na sucho nebo na troše másla opečeme na pánvi.
Dobrou zdravou chuť!
Podívejte se ještě na naše 2 další způsoby zpracování medvědího česneku.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 4.17 hvězdiček / Hodnoceno: 6x