Pro děti musí jídlo nejen skvěle chutnat, ale i vypadat - třeba jako naše pohanková sova!
11. únor 2016 Magda Recepty 3241 zobrazení 246 slovKaždý rodič ví, jak těžké někdy může být vaření pro děti. Trefit se do dětských chutí není nic jednoduchého, zejména pak pokud se jedná o pokrmy zdravé stravy. Děti by nejraději jedly 7x do týdne smažený sýr s hranolkami a řízek s kaší. Pokud chcete, aby se vaše děti na jídlo více těšily, musíte upoutat jejich pozornost. Musí mít zájem jídlo sníst, jakmile ho uvidí. Je třeba být kreativní při servisu a aranžování jídla na talíř. Nevíte jak na to? Návodem může být náš recept na pohankovou sovu.
Potřebujeme na 4 porce:
- 200g pohanky
- 8 vajec
- 1 červenou papriku
- 1 větší mrkev
- špetku soli
- 30g másla
Postup
Zrna rostliny pohanky seté obsahují velké množství tělu prospěšných látek. Při její přípravě je ale zapotřebí dodržovat některé postupy, abychom tyto látky nezlikvidovali. Způsobem vaření, při kterém pohanka ztrácí většinu svých prospěšných látek je i vaření.
Proto si jí nejprve připravíme do hrnce, propláchneme studenou vodou, scedíme a mezitím si uvaříme vodu v rychlovarné konvici. Tu necháme po uvaření 1 minutu odstát a pak zalijeme pohanku: 200 g pohanky zalijeme 400 ml vody.
Ponku pak mírně osolíme, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme 15 minut ustát. Mezitím si na pánvi na másle připravíme z vajec volská oka. Pozor na protržení žloutku, ten v sově nahrazuje oči a nevypadalo by dobře, kdyby sova měla roztržené oko. Syrovou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Pak už jen stačí naservírovat na talíř přesně podle obrázku. Zobák je z kousku červené papriky.
Autor: Magda
Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.
Hodnocení
Hodnocení: 3.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x