Recept od prababičky: Delikatesní kváskové koláče
3. listopad 2016 Farwela Recepty 23931 zobrazení 612 slovMysleli jste si, že bez droždí či kypřícího prášku nebo sody neupečete kynuté koláče? Omyl! Na scénu se vrací kvásek. Prostý kvásek připravený kvašením žitné mouky s vodou. Droždí už nebudete potřebovat. Kvásek je doslova „bezedný“, tedy pokud ho budete správně „krmit“. Navíc si vyzkoušíte, jak pekly naše prababičky.
Příprava je sice zdlouhavější, ale...ten pocit, že peču jako moje praprababička...
Ingredience:
1. Den večer (cca 18-19h)
- 200 g kvásku
- 200 g žitné mouky
- 300 ml vlažné vody
Všechny přísady opatrně vymícháme, až vznikne hladké lepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a pro dnešek máme hotovo.
2. Den ráno (cca 7-8h)
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g másla
- 2 PL olivového oleje
- 2 PL melasy (může být med, či přírodní sirup)
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- Vanilkové aroma
- ½ lžičky soli
- Citronová kůra z 1 citronu
- 400 g špaldové mouky (kombinujeme celozrnnou a bílou v poměru 1:3)
Všechny ingredience smícháme a přidáme kvásek z předešlého dne. Těsto je třeba řádně provzdušnit, je vhodné ho na minimální otáčky vložit do robotu nebo použít ruční mixér s hnětacími jehlami. Opatrně po lžících přisypáváme mouku. Vždy necháme část mouky zapracovat do těsta a až následně přidáváme další díl. Je nutno z tekutého těsta vytvořit těsto tužší, se kterým se dá pracovat na vále. Po cca 15-20 minutách jemného míchání a provzdušňování těsto přikryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo.
Příprava náplní:
- Náplň tvarohová: 250 g tvarohu (já použila odtučněný ve vaničce), vejce (já využila bílky, které zbyly), 2 PL kokosového cukru, datlový sirup (či med), kapka rumového aroma, lžička citronové kury, 2 PL krupičky. Vše vymícháme do hladka.
- Náplň maková: 250 g mletého máku, 100 ml mléka, 2 PL krupičky, 2 PL kokosového cukru, kapka rumového aroma.
- Jako další náplně používám domácí povidla a marmelády.
Jakmile máme připraveny náplně, můžeme se vrátit k těstu. I přesto, že jsme přidali mouku a těsto zhoustlo, může být lepivé. Proto z těsta lžící ukrajujeme kousky a zvlášť je moučníme a vypracováváme malé placičky (koláčky). Jelikož těsto je na chuť hutnější, než těsto klasicky kynuté z droždí, snažíme se vytvořit co nejtenčí placičky a dáváme hodně náplně. Koláčky jsou pak opravdu výborné. Troubu vyhřejeme na 180°C a pečeme 20min. Jakmile jsou okraje zlatavé, vyndáme z trouby a máme hotovo.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Farwela
Hodnocení
Hodnocení: 3.7 hvězdiček / Hodnoceno: 27x