Recept pro všechny, kdo nestíhají - kuře na paprice připravené za 30 minut
19. únor 2016 Petr Recepty 8947 zobrazení 542 slovKaždý, kdo doma pravidelně vaří, jistě zná situaci, kdy jsou všechny plány nabourané nečekanou událostí a na přípravu oběda už nezbývá tolik času. Ani v těchto dnech se nemusíte odbývat řešením oběda z nouze, jako jsou párky, kupovaná sekaná nebo tlačenka. Vydatný a plnohodnotný oběd můžete mít připravený i za 30 minut – pokud jste v kuchyni obratní, zvládnete to i za 25 minut. Máme pro vás tip, jak na to. Naším receptem do půlhodinky je kuře na paprice s těstovinami.
Ingredience na 4 porce
600g kuřecího masa – ideálně prsa, 1 větší cibuli, 2 lžíce mleté sladké papriky, 250ml smetany na vaření, sůl, pepř, olej, 4 lžíce polohrubé mouky
Postup
Prvních 10 minut - Ze všeho nejdříve si dáme na sporák hrnec s vodou k přípravě těstovin. Vodu osolíme a přidáme do ní lžíci oleje. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky, tak aby se daly kousky snadno jíst. Čím menší kousky nakrájíte, tím dříve budou uvařené. Jejich krájením na menší kousky ale ztratíme více času, takže si ve výsledku práci nezkrátíme.
Na sporák si dáme menší hrnec, na kterém necháme rozehřát olej. Kousky masa osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Teprve poté je vložíme do hrnce z rozpáleným olejem. Zprudka orestujeme, aby se maso zatáhlo. Tyto činnosti by měly zabrat prvních 10 minut.
Druhých 10 minut – Druhou desetiminutovku našeho vaření začneme vyndáním masa z hrnce. Na výpek s olejem dáme orestovat drobno nakrájenou cibuli. Cibuli necháme zesklovatět, pokud je třeba, přidáme i olej. Orestovanou cibuli zaprášíme paprikou a promícháme. Hned po rozmíchání zaprášíme papriku také moukou a necháme minutku osmahnout. Pak vše zalijeme asi 800 ml vody. Pokud máte v lednici hotový kuřecí vývar, samozřejmě je lepší zalít vývarem.
Náš čas by měl být 15 minut od začátku. To bývá i doba, kdy se začíná vařit voda na těstoviny, takže je můžeme začít také vařit. Těstoviny vaříme podle návodu na obalu. Každý druh těstovin potřebuje jinou dobu vaření. S omáčkou neustále mícháme, abychom rozmíchali všechny moučné hrudky a vložíme do ní maso. Měli bychom jí přivést k varu ještě před začátkem třetí desetiminutovky.
Třetích 10 minut – Třetí desetiminutovka je spíše dobou čekání, míchání a dochucování. Omáčku ochutíme jen solí a pepřem. Pravidelně s ní mícháme, aby se nepřipalovala. Vždy je třeba vařit alespoň 10 minut, aby se ztratila a vyvařila chuť mouky. Maso také potřebuje ještě chvilku tepelné úpravy. Při míchání omáčky nezapomeneme ani míchat s těstovinami. Pak už jen scedíme těstoviny, omáčku před dokončením zjemníme smetanou a můžeme podávat.
Máte nějaké podobný rychlo :-) Recept? podělte se s námi - napiště nám na facebook, těšíme se!
Autor: Petr
Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.
Hodnocení
Hodnocení: 3.14 hvězdiček / Hodnoceno: 14x