Rychlá chuťovka k pivu i vínu - vyzkoušejte škvarkové placky

škvarkové placky, Zdroj: Archiv autoraškvarkové placky, Zdroj: Archiv autora
1. duben 2016  Petr   Recepty  9620 zobrazení  392 slov

Rádi si večer u televize nebo doma na zahradě dáte sklenku dobře vychlazeného piva? 1 sklenička piva denně není žádný hřích, jen nabudí chuť. Ke sklence piva se vždy hodí alespoň něco malého k zakousnutí. My jsme se rozhodli, že nechceme kupovat drahé preclíky, krekry ani tyčinky. Vyrábíme si vlastní škvarkové placky. Skvěle se hodí i ke sklence vína.

Placky připravujeme z běžně dostupných domácích surovin a jejich příprava zabere jen chvilku. Doporučujeme konzumovat ještě vlažné.

Reklama


Ingredience:

  • 600g hladké mouky
  • 100g škvarků
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 lžíce sádla
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 10 lžic mléka
  • 4 lžíce bílého vína
  • 2 vejce
  • sůl
  • kmín na posypání

Postup:

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílku. V mističce rozpustíme sádlo. Ve větší míse smícháme droždí s moukou a promícháme. Pak přidáme žloutky, smetanu, víno, sádlo s mlékem a osolíme. Nakonec přisypeme i škvarky. Maximální velikost by měla být 0,5x0,5cm. Pokud jsou větší, musíme je nasekat. Vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme vlažnou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout 35-40 minut.

Vykynuté těsto vyválíme na 1 cm tloušťky, přeložíme napůl a znovu vyválíme na 1 cm. Skleničkou vykrajujeme z těsta kolečka, vyřežeme do tvaru tyčinek nebo jiných libovolných tvarů. Kolečka a tyčinky dáme na plech, potřeme bílkem, posypeme solí a kmínem a pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 180°C.

Placky budou chutnat lépe, pokud si je připravíte z domácích škvarků. Nevíte jak na to? Postup se dozvíte v našem článku Jak vyrobit domácí škvarky.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 3.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře