Rychlá koprová omáčka, která je za 15 minut hotová
4. květen 2016 Petr Recepty 19633 zobrazení 513 slovKoprová omáčka – jedna z nejtypičtějších omáček české gastronomie. Její příjemnou sladkokyselou chuť milují děti, rodiče i prarodiče. I my jsme si zamilovali chuť této omáčky a přinášíme vám její recept. Skvěle se hodí i na dny, kdy nemáte na vaření tolik času. Vše může být hotovo za 15 minut, i s přílohou. Nevěříte? Zapněte stopky a vyzkoušejte!
Naším receptem je klasická koprová omáčka, tedy s vařeným vejcem a bramborem. Kdybychom vařili omáčku s hovězím masem a houskovým knedlíkem, její příprava by zabrala mnohem více času.
Ingredience:
- 45 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- hrst čerstvého kopru nebo malou skleničku kopru sterilovaného
- 5 vajec
- 300 g brambor
- 1 litr mléka
- 100 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
- ocet
- cukr
Postup:
Do hrnce nebo kastrolu dáme rozpustit máslo, zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Tu zalijeme mlékem a přivedeme k varu. V rychlovarné konvici si přivedeme k varu vodu na vaření vajec. 4 vejce dáme do kastrolu, zalijeme vroucí vodou z konvice a vaříme natvrdo – stačí 6 minut. Brambory si oloupeme, nakrájíme na menší kostky a uvaříme v osolené vodě. 12 minut bude bohatě stačit.
Omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Důležité je dosáhnout vyrovnané sladkokyselé chuti. Náš tip je dávat poměr cukru a octa 2:1 – tedy na 2 lžíce cukru 1 lžíce octa. To platí, pokud použijeme čerstvý nebo mražený kopr. Kopr sterilovaný je kyselejší, takže méně octa do omáčky. Do omáčky přidáme kopr a necháme za občasného míchání 10 minut provářet, aby se rozvařila chuť mouky. Do misky si nalijeme smetanu, ve které rozmícháme žloutek, nalijeme do omáčky a necháme 1 minutu povařit. Vejce oloupeme, rozkrojíme napůl, dáme na talíř a přelijeme omáčkou. Brambory podle chuti.
Náš výsledný čas byl 14:21. A jak jste na tom vy?
Inspirace na další recepty tradiční české kuchyně
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Petr
Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.
Hodnocení
Hodnocení: 2.71 hvězdiček / Hodnoceno: 24x