Rychlá koprová omáčka, která je za 15 minut hotová

Koprová omáčka, Zdroj: Archiv autoraKoprová omáčka, Zdroj: Archiv autora
4. květen 2016  Petr   Recepty  19633 zobrazení  513 slov

Koprová omáčka – jedna z nejtypičtějších omáček české gastronomie. Její příjemnou sladkokyselou chuť milují děti, rodiče i prarodiče. I my jsme si zamilovali chuť této omáčky a přinášíme vám její recept. Skvěle se hodí i na dny, kdy nemáte na vaření tolik času. Vše může být hotovo za 15 minut, i s přílohou. Nevěříte? Zapněte stopky a vyzkoušejte!

Naším receptem je klasická koprová omáčka, tedy s vařeným vejcem a bramborem. Kdybychom vařili omáčku s hovězím masem a houskovým knedlíkem, její příprava by zabrala mnohem více času.

Reklama


Ingredience:

  • 45 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • hrst čerstvého kopru nebo malou skleničku kopru sterilovaného
  • 5 vajec
  • 300 g brambor
  • 1 litr mléka
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • ocet
  • cukr

Postup:

Do hrnce nebo kastrolu dáme rozpustit máslo, zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Tu zalijeme mlékem a přivedeme k varu. V rychlovarné konvici si přivedeme k varu vodu na vaření vajec. 4 vejce dáme do kastrolu, zalijeme vroucí vodou z konvice a vaříme natvrdo – stačí 6 minut. Brambory si oloupeme, nakrájíme na menší kostky a uvaříme v osolené vodě. 12 minut bude bohatě stačit.

Omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Důležité je dosáhnout vyrovnané sladkokyselé chuti. Náš tip je dávat poměr cukru a octa 2:1 – tedy na 2 lžíce cukru 1 lžíce octa. To platí, pokud použijeme čerstvý nebo mražený kopr. Kopr sterilovaný je kyselejší, takže méně octa do omáčky. Do omáčky přidáme kopr a necháme za občasného míchání 10 minut provářet, aby se rozvařila chuť mouky. Do misky si nalijeme smetanu, ve které rozmícháme žloutek, nalijeme do omáčky a necháme 1 minutu povařit. Vejce oloupeme, rozkrojíme napůl, dáme na talíř a přelijeme omáčkou. Brambory podle chuti.

Náš výsledný čas byl 14:21. A jak jste na tom vy?

Inspirace na další recepty tradiční české kuchyně

 

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 2.71 hvězdiček / Hodnoceno: 24x


Komentáře