Rychlý oběd i večeře – špenát zapečený s bramborami a uzeným tofu
25. duben 2016 Eva Recepty 4522 zobrazení 435 slovŠpenát mám moc ráda. A od doby, kdy je běžně k dostání i čerstvý listový, ho do jídelníčku zařazuji celkem často. Navzdory všeobecnému mínění není nijak zvlášť bohatý na železo. Ale i přesto obsahuje cenné živiny. Výzkumy ukázaly, že je například dobrým prostředkem na prevenci rakoviny. Naučte se tento jednoduchý recept, chutná báječně!
Špenát také obsahuje lutein, což je karotenový protein, který působí antioxidačně. Špenát se často doporučuje při vysokém krevním tlaku a to proto, že obsahuje hodně draslíku, který reguluje krevní oběh. Co se týká obecného tvrzení, že obsahuje hodně železa, údajně vzniklo matematickou chybou při dávné analýze. Osobně si ale myslím, že tuto fámu vytvořila postava Pepka námořníka, kterému se bezprostředně po požití špenátu markantně zvětšily svaly :-D
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 1 smetana na vaření
- 1 balení uzeného tofu
- 10 dkg tvrdého sýra
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- 5 hrstí špenátových listů
- 2 hrsti medvědího česneku
- 1 sušená chilli paprička
- sůl, pepř
Brambory oloupeme a uvaříme. Špenátové listy a listy medvědího česneku spaříme vroucí vodou. Vše pokrájíme na menší kousky a smícháme s kousky uzeného tofu. Vše vložíme do olejem vylité zapékací nádoby a zalijeme smetanou, kterou jsme rozšlehali s vejcem, nastrouhaným tvrdým sýrem, nakrájenou suchou chilli papričkou, solí a pepřem. Nádobu vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů na cca 30 minut. Pokrm je hotový ve chvíli, kdy se na bramborách vytvoří zlatavě hnědá krusta.
Vyzkoušejte i další bezmasé recepty:
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 3.67 hvězdiček / Hodnoceno: 3x