Sezóna chřestu právě probíhá. Zkuste krémovou chřestovou polévku!

Chřestová polévka, Zdroj: Archiv autoraChřestová polévka, Zdroj: Archiv autora
12. květen 2016  Eva   Recepty  3144 zobrazení  536 slov

Máte rádi chřest? Já moc. Jeho chuť je tak jedinečná a jiná. Obvykle začíná chřestová sezóna v polovině dubna a trvá zhruba do června. Je tedy poměrně krátká, a proto jsou v této době v restauracích připravovány speciální menu a v některých městech jsou na jeho počest konané dokonce i chřestové slavnosti. Češi byli v minulosti jedničkami v jeho pěstování. V době komunismu byl ale považován za buržoazní surovinu a z jídelníčků a obchodů téměř vymizel. Naštěstí se do restaurací i našich kuchyní vrátil a právem zažívá již několik let velký „boom“. Je to totiž jedna z dalších úžasně zdravých rostlin.

Chřest obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Stimuluje krvetvorbu, přispívá ke správnému fungování srdce a tím zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem. Velký podíl vitamínů skupiny B, betakarotenu a zinku působí příznivě na naše vlasy, pleť a nehty.

Reklama

 

Kyselina listová a niacin omlazuje buňky a optimalizuje hormonální procesy v našem těle. Stejně tak je chřest účinným pomocníkem pro udržování mentální kondice a soustředění, napomáhaná dobré paměti a zdravému spánku.

 

 

Ingredience:

  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 2 dcl zeleninového nebo jiného vývaru
  • 1 cibule
  • 1 kelímek smetany
  • 1 brambora
  • sůl, vícebarevný pepř
  • 1 p.l. šťávy z citronu

Výhonky chřestu omyjeme a 2 až 3 centimetry dřevnaté spodní části odlomíme. Zelený chřest se neloupe, bílý je lepší oloupat pod špičku. Zhruba 3 minuty, pokud možno nastojato, povaříme v osolené vodě s kapkou citronu a lžičkou másla.

Horní špičky chřestu by měly zůstat nad vodou a jen se spařit. Takto upravený chřest nakrájíme na menší časti, zhruba centimetr dlouhé. V hrnci na másle podusíme cibulku, ne zcela dozlatova. Přidáme chřest, na kousky nakrájenou uvařenou a oloupanou bramboru, zalijeme vývarem a zhruba 3 dcl vody a osolíme.

Tip: Do vody, ve které vaříme chřest, se hodí přidat také 1 dcl bílého vína. Chřest pak získá zajimavý „šmak“.

Necháme vše cca 20 minut povařit, vlijeme smetanu, dle chuti opepříme a zakápneme citronovu šťávou. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, ale nemusíme do zcela jemného krému. Pár křupavých kousků chřestu klidně nechte v kuse. K polévkám téměř nejím pečivo, ale nasucho opečené chlebové krutonky se do polévky budou skvěle hodit.

Vyzkoušejte i další recepty na polévky:

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře